Tijd voor de klimmers in het plukdoolhof

Klimmers met smaak!

Vandaag worden de klimplantjes geplant die de nu nog ietwat kale ingang van het plukdoolhof gaan bekleden. Nadat de plantjes bloeien, zullen er zich vruchtjes gaan vormen. De schaapskooi is op dit moment nog niet open, dus de plantjes hebben voorlopig alle tijd om zicht te ontwikkelen!

Het is nu nog niet zichtbaar, maar aan deze klimplantjes zullen straks druiven en kiwibessen groeien. Ooit wel eens gehoord van de kiwibes? In mei/juni gaan de plantjes bloeien en in september/oktober groeien er mini kiwi's aan, die je zo in zijn geheel kunt eten net zoals een bes. Hij heeft geen haartjes op zijn schil, je hoeft hem dus ook niet te schillen. Van binnen ziet hij er wel ongeveer hetzelfde uit als een kiwi met groen vruchtvlees en kleine zwarte zaadjes. Deze kiwibessen komen niet van ver, maar worden op een verantwoorde manier in Nederland geteeld. Het is dus een 'superfruit' van eigen bodem geworden. Ze hebben zoveel vitamine C, dat je met 100 gram besjes al 87,5% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen hebt. Klein, maar fijn dus en ook nog eens heerlijk zoet en sappig.

Waarschijnlijk plukken we hier pas volgend jaar de vruchten van, maar ook de rest van het doolhof staat alweer in de knop. Met een beetje geluk en als onze gemeenschappelijke gezondheid het toelaat, kunnen we van de zomer weer voorzichtig genieten van onze natuur en alles wat zij ons geeft!