Ik maak speciaal een selderij- en pompoenschotel om er de volgende dag soep van te kunnen maken en dan verdient het wat mij betreft ook een eigen recept!

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Wintersoep is gemaakt van de winterschotel minus entrecote. Beter gezegd maak ik speciaal een winterschotel om de volgende dag wintersoep te kunnen maken en dan verdient het wat mij betreft ook een eigen recept!

Wintergerechten zijn "bulkgerechten". Je maakt ten slotte een grote pan stoofvlees, ovenschotels in grote schalen en ook van stamppot maak je over het algemeen (te)veel. 2 voordelen:

  1. Eenmaal koken, eenmaal in zakjes en bakjes scheppen en wekenlang lekker, makkelijk en snel eten uit de diepvries!
  2. Met een grote mooie basisschotel van groenten en/of vlees maak je in mum van tijd bijzondere gerechten uit je voorraad. Zoals mijn wintersoep.

Wintersoep is een ware maaltijdsoep. Zeker als je er een dikke snede geroosterd brood bij eet. Ik heb hem ook wel gemaakt met gehaktballen erin van kippen dijen zonder bot (fijngehakt in de keukenmachine met een rood pepertje, beetje zout en gesneden bladselderij). Je zou er ook croutons of kastanjekruimels over kunnen strooien. Ik hou de soep in dit recept vrij basis.

Elk seizoen heeft zo z'n eigen soep vind ik. In de lente een goed gevulde groentesoep, in de zomer een verkoelende komkommersoep, in de herfst een romige aardperensoep (zonder room) en de maaltijdsoep van tomaten kan op mijn manier wel in elk seizoen. De wintersoep is een gebonden selderij- en pompoensoep, maar toch geen dik maker. Het zetmeel uit de groenten zorgt namelijk voor de binding. Het enige wat we daarvoor moeten doen is de groenten en bouillon pureren. Ik gebruik een blender en voeg zoveel bouillon toe, tot ik de dikte heb die ik wil. Als je zelf houd van een dikkere of dunnere soep kun je dat dus zelf goed bepalen. In principe kun je op deze manier van veel groenten soep maken. Enkele suggesties:

  • 1 aubergine 45 minuten poffen op 180 graden celsius (aubergine niet vergeten in te prikken met een vork!). Af laten koelen in een afgesloten zak. Nu kun je de schil makkelijk van de vrucht af trekken. Pureer de aubergine in een blender met 500 ml. bouillon, 1 eetlepel witte wijnazijn, 3 eetlepels olijfolie en peper en zout naar smaak.
  • 650 gram gare pompoen met een theelepel sambal en 500 ml. bouillon pureren. Snijd wat verse koriander voor garnering en smaak.
  • 500 gram gare aardappelen (kruimig) met 500 ml bouillon. Fruit 1 teen knoflook in 2 eetlepels olie en pureer dit mee met de aardappel en bouillon. Breng verder op smaak met peper en zout. Garneer evt nog met een bosuitje.

Oftewel, soep is het ultieme "comfortfood" dat helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en zo op tafel staat!