Boerderij Bureveld in Bilt heeft fantastisch rundvlees. Wij eten niet vaak vlees, maar als we vlees eten, willen we graag weten hoe de beesten geleefd hebben. Op de een of andere manier smaakt het vlees van een blije koe nu eenmaal lekkerder dan van een gestreste koe...
Terug naar de winterschotel. Typische herfst- en wintergroenten zijn knolselderij en pompoen. Voor de winterschotel gebruik je van de selderij alleen de knol. Het groen bewaar ik wel. De stengels smaken heerlijk in de soep en het blad kun je gebruiken in diverse gerechten als kruiden of garnering. Je kunt het blad beide rauw en verwarmd eten. Mijn selderij was nog behoorlijk compleet, maar als je het in de supermarkt koopt, is het groen er vaak vanaf gesneden. Je kunt selderijgroen natuurlijk wel weer vinden bij de kruidenafdeling en in de vorm van bleekselderij (stengel selderij)
Enkele variaties voor de knolselderij (voor het geval je niet alles wilt gebruiken in de winterschotel):
- Rasp de selderij en breng op smaak met mayonaise, mosterd, peper en zout.
- Snijd er kleine blokjes van en doe ze door de soep.
- Kook de knolselderij helemaal gaar en vervang de (helft van) de aardappels in diverse stamppotten. Bijvoorbeeld heerlijk met winterpeen of spruiten.
We realiseren ons misschien te weinig dat de natuur ons vaak precies geeft wat we nodig hebben. De zomerkoning, oftewel de aardbei, zit bijvoorbeeld vol met vitaminen, mineralen en VOCHT, dat we in dat seizoen hard nodig hebben. De Knolselderij is misschien wel de winterkoning, vol vitaminen, mineralen en bouwstoffen, welke we juist in de winter nodig hebben. Goed voor onze weerstand, voedzaam en natuurlijk ook lekker. Het heeft een goede hartige smaak, waar ik in de winter echt trek in kan hebben.
Om de winterschotel helemaal af te maken, strooi ik er op m'n bord nog wat kastanjekruimels over.