Winterschotel

Een heerlijke winterschotel van geroosterde knolselderij en pompoen met een entrecote van Burevelds (Belgisch) Blauw.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Boerderij Bureveld in Bilt heeft fantastisch rundvlees. Wij eten niet vaak vlees, maar als we vlees eten, willen we graag weten hoe de beesten geleefd hebben. Op de een of andere manier smaakt het vlees van een blije koe nu eenmaal lekkerder dan van een gestreste koe...

Terug naar de winterschotel. Typische herfst- en wintergroenten zijn knolselderij en pompoen. Voor de winterschotel gebruik je van de selderij alleen de knol. Het groen bewaar ik wel. De stengels smaken heerlijk in de soep en het blad kun je gebruiken in diverse gerechten als kruiden of garnering. Je kunt het blad beide rauw en verwarmd eten. Mijn selderij was nog behoorlijk compleet, maar als je het in de supermarkt koopt, is het groen er vaak vanaf gesneden. Je kunt selderijgroen natuurlijk wel weer vinden bij de kruidenafdeling en in de vorm van bleekselderij (stengel selderij)

Enkele variaties voor de knolselderij (voor het geval je niet alles wilt gebruiken in de winterschotel):

  • Rasp de selderij en breng op smaak met mayonaise, mosterd, peper en zout.
  • Snijd er kleine blokjes van en doe ze door de soep.
  • Kook de knolselderij helemaal gaar en vervang de (helft van) de aardappels in diverse stamppotten. Bijvoorbeeld heerlijk met winterpeen of spruiten.

We realiseren ons misschien te weinig dat de natuur ons vaak precies geeft wat we nodig hebben. De zomerkoning, oftewel de aardbei, zit bijvoorbeeld vol met vitaminen, mineralen en VOCHT, dat we in dat seizoen hard nodig hebben. De Knolselderij is misschien wel de winterkoning, vol vitaminen, mineralen en bouwstoffen, welke we juist in de winter nodig hebben. Goed voor onze weerstand, voedzaam en natuurlijk ook lekker. Het heeft een goede hartige smaak, waar ik in de winter echt trek in kan hebben.

Om de winterschotel helemaal af te maken, strooi ik er op m'n bord nog wat kastanjekruimels over.

Winterschotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een heerlijke winterschotel van geroosterde knolselderij en pompoen met een entrecote van Burevelds (Belgisch) Blauw.
Porties Bereidingstijd
4 Personen 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Bereidingstijd
4 Personen 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Winterschotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een heerlijke winterschotel van geroosterde knolselderij en pompoen met een entrecote van Burevelds (Belgisch) Blauw.
Porties Bereidingstijd
4 Personen 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Porties Bereidingstijd
4 Personen 15 minuten
Kook Tijd
45 minuten
Ingrediënten
1 Pompoen ca. 750 gram
1 theelepel Zeezout
4 eetlepels Olijfolie
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden celsius.

    Snijd het groen van de knolselderij en bewaar dit in de koelkast. Schil de knolselderij. Snijd hem in plakken en vervolgens in blokjes van ca 1,5 à 2 cm.

    Was de pompoen. Halveer hem en lepel de pitten er uit. Snijd hem in repen en vervolgens in blokken.
  2. Vet een ovenschaal in met 1 eetlepel olie. Leg de knolselderij en de pompoen in de ingevette ovenschaal. Verdeel de rest van de olie over de groenten, samen met het zeezout en de verse kruiden. Masseer de groenten en de kruiden, tot alle groenten en kruiden elkaar ontmoet hebben.

    Zet de pompoen en knolselderij 45 minuten in de oven. Roer de groenten na 20 minuten 1 x om en zet de ovenschaal weer terug in de oven.
  3. Haal de entrecotes uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen.
  4. Als de groenten nog 15 minuten nodig hebben, gaan we de entrecotes bakken.

    Zet een pan op hoog vuur. Als de pan gloeiend heet is, leg je het vlees erin. Laat het vlees met rust tot het los laat. Dit is na een minuut of 2. Draai nu het vlees om en herhaal. Zet nu het vuur uit. Doe een klein beetje boter of olie met wat peper en zout over het vlees. Haal de pan van het vuur en laat het vlees een paar minuten rusten.

    Leg het vlees op een snijplank en snijd hem in reepjes.

    N.B. Ik gebruik een pan met anti aanbak laag. Als je dit niet hebt, vet dan het vlees in met olie, zodat de pan goed heet kan worden, zonder dat de olie gaat roken.
  5. Nu is alles klaar, tijd om op te scheppen. Ik vind het lekker om kastanjekruimels over de groenten en het vlees te strooien. Je kunt dit vervangen door pijnboompitten, andere noten of gewoon in z'n geheel weglaten.