In het vroege voorjaar schiet zevenblad omhoog. Dit is niet alleen goed eetbaar én herkenbaar (zeven blaadjes op 1 stengel), maar is ook nog eens erg lekker. Hij smaakt naar peterselie en vormt een goede basis voor een bladsalade. Het wordt wel tuinmansverdriet genoemd, wat mij betreft is het puur geluk!
Het zal je verbazen hoeveel bladgroen in het wild eetbaar is en waar je een lekkere salade van maakt, bijvoorbeeld:
- Zevenblad
- Hondsdraf
- Wilde postelein
- Honingklaver
- Paardenbloemblad (is wel wat bitter à la eikenbladsla, hier moet je van houden)
- waterkers
- smalle weegbree
- dovenetel
- duizendblad
- veldzuring
- klaverzuring
- (Rode) Melde
- Mosterdblad
- Maarts viooltjeblad
- Wild viooltje blad én de bloem (viooltjes van het tuincentrum worden voor de sier gekweekt en bespoten, deze zou ik niet eten)
- Madeliefjes
- Jonge Lindeboom blaadjes
Oftewel >> GO WILD!
Om nog wat meer structuur aan te brengen en een salade te maken van deze sla voeg ik graag appeltjes, noten/pitten/zaden naar keuze en beschikbaar in het seizoen toe en een lekkere dressing natuurlijk. Wilde blaadjes kunnen best nog wat bitter zijn. Gebruik een dressing die hoog op smaak is of maak de mijne 😉
Mét of zónder kaas: Lekker, maar zeker niet vegan is het toevoegen van 100gram Jonge kaas. Je kunt dit dus doen of niet. In plaats van kaas is een andere romige zachte optie bijvoorbeeld avocado of tofu. Of laat het allemaal weg, ook dan is deze salade heel lekker.
N.B. Onkruid oogsten (mits eetbaar, informeer jezelf!!) is de beste manier om het uit te roeien. Je put zo namelijk de wortel uit. Zo ben ik al af van brandnetel in mijn tuin, maar ook van het zevenblad maak ik tegenwoordig hooguit nèt 1 x pesto als ik geluk heb.
Recept VEGAN zevenblad pesto: 3 handjes zevenblad, 80gr noten/pitten/zaden naar keuze, 1 teen knoflook, 1 eetlepel olijven groen en/of zwart, een lekkere scheut appelazijn en 150ml milde olijfolie of zoveel dat je vindt dat je een lekker papje hebt gemaakt. Alles in de blender of fijnmalen met de de vijzel. Proef hem en voeg dan nog naar smaak peper en zout toe.
|
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Porties | Bereidingstijd |
4 personen | 15 minuten (plukken niet meegeteld) |
Kook Tijd |
15 minuten |
|
|
- Dressing: Begin met het maken van de dressing (bij voorkeur zelfs 1 dag van tevoren) en zet hem in de koelkast weg tot gebruik. Snijd de kruiden fijn en pel/pureer de knoflook. Giet hierbij de olie en azijn. Voeg de chutney toe en roer het los tot het met elkaar vermengd is. Voeg een snuf zout toe.
- Salade: Was en pluk je groene blaadjes van de stelen. Droog de blaadjes in een slacentrifuge of slinger het droog in een schone theedoek. Dop de walnoten en kruimel ze door je sla. Was de appels en snijd ze in luciferreepjes. De schil mag blijven zitten, dat is leuk voor kleur en smaak. Doe er net voor het opdienen zoveel dressing op als je lekker vindt en bewaar de rest in de koelkast voor een ander moment.