Watermeloensalade

Een watermeloensalade van watermeloen olijven, feta en munt met een dressing van olijfolie, citroensap en saliebloemen. Deze verfrissende salade smaakt natuurlijk heerlijk bij de BBQ en de volgende dag is het een lekker en gezonde lunch.

Toen ik een paar weken geleden door de moestuin liep en de salie in bloei zag staan, dacht ik bij mijzelf: “Wow, wat een mooie bloemen! Zouden ze ook lekker smaken?” Het antwoord is, dit zijn echt smaak bommetjes!

Saliebloemen hebben iets heel fruitigs en zoet, terwijl ik het blad juist heel hartig vind smaken. Daarbij hebben ze toch een intense salie smaak. Nog denkende aan waarbij deze bloemen lekker zouden smaken, liep ik in de kas langs de meloen plantjes. Ik dacht gelijk aan een watermeloensalade. De paarse bloemen kleuren bovendien mooi bij het rode vrucht vlees van de meloen met de groene munt, zwarte olijven en witte kaas. Voor garnering kun je er nog wat bloemen extra op leggen, dit komt de smaak alleen maar ten goede.

Ik heb een kleine watermeloen uitgekozen van 3,5 kilo. Hij geeft bijna 2 kilo vruchtvlees en is pitloos, wat de kok erg prettig vindt ;-). Met de schil heb ik ook plannen. Ik heb in Spanje eens watermeloenchutney gegeten. De iets bittere witte binnenschil van de watermeloen is erg lekker als chutney en ik heb de ingrediënten ontfutseld van de chef, maar de verhoudingen moet ik zelf nog uitvogelen. Dat wordt een leuke uitdaging!

1 kilo vruchtvlees vries ik direct in en hiervan maak ik later watermeloen ijs. Voor de watermeloensalade gebruik ik een halve kilo vruchtvlees en dan heb ik nog ca. 400 gram over. Dit vruchtvlees gebruik ik morgen voor 2 watermeloen smoothies.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, mandoline, mengkom en snijplank.

 Recept

Watermeloensalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een watermeloensalade van watermeloen olijven, feta en munt met een dressing van olijfolie, citroensap en salie bloemen. Deze verfrissende salade smaakt natuurlijk heerlijk bij de BBQ en de volgende dag is het een lekker en gezonde lunch.
Porties Bereidingstijd
6 Personen 20 minuten
Porties Bereidingstijd
6 Personen 20 minuten
Watermeloensalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een watermeloensalade van watermeloen olijven, feta en munt met een dressing van olijfolie, citroensap en salie bloemen. Deze verfrissende salade smaakt natuurlijk heerlijk bij de BBQ en de volgende dag is het een lekker en gezonde lunch.
Porties Bereidingstijd
6 Personen 20 minuten
Porties Bereidingstijd
6 Personen 20 minuten
Ingrediënten
500 gram Watermeloen
10 gram Munt
50 gram Olijven (zwart)
80 gram Feta
1 eetlepel Saliebloemen (optioneel nog extra voor garnering)
3 eetlepels Olijfolie
1 eetlepels Citroensap
Peper en zout naar smaak
Instructies
  1. WatermeloenschilSnijd de watermeloen met een groot mes in plakken van ongeveer 2 cm dik en snijd het vruchtvlees uit de schil.

    Snijd de watermeloen in blokjes.

    Snijd de olijven in plakjes.

    Snijd de munt in reepjes.

    Doe de watermeloen en olijven in een mengkom en kruimel de feta erdoor.
  2. Snijd de saliebloemen en meng deze met de olijfolie en citroensap tot een dressing. Doe de dressing door de watermeloen, olijven en munt en meng alles voorzichtig. (teveel omscheppen maakt de watermeloen papperig) Leg het op een mooie schaal en doe er naar smaak nog peper en zout over. Ik hou ervan deze salade ruim te peperen! Ik voeg geen zout toe, ik vind de feta en olijven al voldoende zout toevoegen.