Vispannetje

Een vispannetje met jonge erwtjes, artisjokken hart, zoete aardappel (ook wel bataat genoemd), een teentje knoflook, tijm, rozemarijn en goede olijfolie!

Dat mijn vispannetje er op deze manier uit is gaan zien is geheel per ongeluk. Ik had oorspronkelijk een groenteschotel in gedachten waar de visjes naast zouden liggen, maar zoals iedereen heb ook ik wel eens te maken met een slechte anti aanbaklaag… In vervolg wordt zo’n ongelukje dan ineens met voorbedachte rade! Ik vind het prettig de vis te combineren met de groenten.

Je kunt echt uitpakken met dit gerecht met een verse rode mul of roodbaarsfilet bakken op de huid, de erwten zelf doppen en de artisjokken vers in huis halen om zelf het hart tevoorschijn te halen. Dat doe je op de volgende manier:

  1. Breek of snijd de steel van de artisjok en trek 3 a 4 rijen van de onderste blaadjes af.
  2. Zet de artisjok rechtop en snijd de bovenkant tot net iets boven de helft af.
  3. Verwijder de haren, bladresten en alles wat paars / lila van kleur is. Je hebt nu het hart van de artisjok te pakken; een soort beige/groene schijf van 1 à 1,5 cm dik.
  4. Kook het hart in zijn geheel 20 tot 30 minuten, tot een scherp mes er zonder veel weerstand door glijd.

Je kunt het vispannetje ook als een makkelijke maandag gerecht maken door diepvries doperwten te gebruiken en artisjokkenhart uit blik met een visje naar keuze. 1 artisjokkenhart staat gelijk aan 1 blik kleintjes (wel nog steeds eerst de bladrestjes en haren verwijderen van de harten) . Dan heeft het weinig meer met regionale cuisine te maken, maar staat het gerecht wel in no-time op tafel!

Artisjokken en knoflook zijn wat mij betreft een match-made-in-heaven, maar in plaats van de knoflook, tijm en rozemarijn is het ook lekker met een uitje, dille, wat karwijzaadjes en zwarte peper. Dan zou ik voor een koolzaadolie kiezen in plaats van olijfolie.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, snijplank en 2 pannen.

 Recept

Vispannetje
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een vispannetje met jonge erwtjes, artisjokken hart, zoete aardappel (ook wel bataat genoemd), een teentje knoflook, tijm, rozemarijn en goede olijfolie!
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Vispannetje
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een vispannetje met jonge erwtjes, artisjokken hart, zoete aardappel (ook wel bataat genoemd), een teentje knoflook, tijm, rozemarijn en goede olijfolie!
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
4 personen 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
4 Visfilets ik kies voor rode mul of roodbaars
2 Artisjokkenharten ca 200 gram
400 gram Erwten gedopt
2 Zoete aardappel wit of oranje
1 teen Knoflook
2 Zongedroogde tomaten dit zijn 4 helften
1 theelepel Tijm
1 theelepel Rozemarijn
2 eetlepel Olijfolie naar smaak extra toevoegen
1 eetlepel Roomboter
1 eetlepel Kappertjes (optioneel)
Peper en zout naar smaak toevoegen
Instructies
  1. Schil de aardappel en snijd hem in blokjes.

    Breek of snijd de steel van de artisjok en trek 3 a 4 rijen van de onderste blaadjes af. Zet de artisjok rechtop en snijd de bovenkant tot net iets boven de helft af. Verwijder de haren, bladresten en alles wat paars / lila van kleur is. Je hebt nu het hart van de artisjok. Snijd deze in even grote blokjes als de aardappel en kook ze samen in 15 tot 20 minuten gaar.
  2. Dop ondertussen de erwten, snijd de tomaatjes in stukjes, zet een pan op middelmatig vuur en laat 2 eetlepels olijfolie warm worden. Doe de tomaatjes en doperwten in de pan met de tijm, rozemarijn en fijngesneden of geperste teen knoflook.

    Giet de aardappelen en artisjokken af en doe ze in de pan met de erwten. Laat het geheel rustig bakken en voeg nu 1 eetlepel boter toe.
  3. Zet een tweede pan op het vuur met een scheut olijfolie voor het bakken van de vis. Bak de vis op de huid, tot de huid lekker knapperig is. Draai hem om en haal de pan van het vuur. De vis moet niet té gaar worden. Hij is klaar als je de lamellen uit elkaar kunt drukken, het vlees glimt en niet meer glazig is.
  4. Trek de knapperige huid van de vis en breek het in stukjes boven de erwten. Ook de vis breek je in stukjes en verdeel je over de erwten, zodat je het kunt combineren met de verse groenten. Als je het lekker vind, schep er dan 1 eetlepel kappertjes over en voeg als laatste nog peper en zout naar smaak toe.