Venkel is gewoon het lekkerste rauw, zeker als ze nog zo jong is en kersvers als deze venkel! Deze venkelsalade is fris, zoet, zuur en het sjalotje geeft deze venkelsalade net die bite die venkel wat mij betreft nodig heeft.
Ondanks Venkel erg veelzijdig is, hebben we allemaal onze voorkeuren. Voor mij is het dus salade, maar je kunt venkel op allerlei manieren bereiden:
- Halveer de venkel en marineer het met een beetje knoflook, olie, citroen, peper en zout en leg hem vervolgens op de BBQ
- Snijd de venkel in vieren en kook hem in water en zout in ca 20 minuten gaar
- Snijd de venkel in ringen van ca. 1 cm en stoof het in een laagje bouillon, olijfolie en tomaatjes
- Kook 1 venkelknol met 2 wortels en 1 ui in 1 liter bouillon (gebruik ook het groen) en kook het 20 minuten. Pureer met een staafmixer voor een licht gebonden venkelsoep.
Als je Venkel in de winkel koopt, krijg je een opgeruimd knolletje, maar haal je hem uit de tuin, krijg je er een weelderige groene bos bij. Wat doe je daar dan mee?! Nou ja, ook dat is niet zo moeilijk:
- Venkelgroen maakt een lekkere venkelthee
- Venkelgroen is lekker door venkelsalade of andere salades, gebruik het als kruid bij vis, en groenten (bijvoorbeeld wortels en aardappel)
- Als je het echt niet meer weet, bind je de uiteinden samen en hang je ze te drogen. Maal het fijn en grbuik het als keukenkruid. Het is zowel lekker in hartige als zoete gerechten. De smaak heeft iets weg van anijs.
Venkel is in Griekenland het symbool voor moed en overwinning. Wees dus moedig, overwin je keuzestress en maak mijn venkelsalade.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, mengkom en snijplank. |
Recept
Venkelsalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Venkel is gewoon het lekkerste rauw, zeker als ze nog zo jong is en kersvers als deze venkel! Deze venkelsalade is fris, zoet, zuur en het sjalotje geeft deze venkelsalade net die bite die venkel wat mij betreft nodig heeft.
Porties |
Bereidingstijd |
3 personen |
10 Minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
3 personen |
10 Minuten |
| |
| |
Venkelsalade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Venkel is gewoon het lekkerste rauw, zeker als ze nog zo jong is en kersvers als deze venkel! Deze venkelsalade is fris, zoet, zuur en het sjalotje geeft deze venkelsalade net die bite die venkel wat mij betreft nodig heeft.
Porties |
Bereidingstijd |
3 personen |
10 Minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
3 personen |
10 Minuten |
| |
|
Ingrediënten
1
Venkelknol (of, zoals ik heb gedaan, 2 kleintjes)
Instructies
Schaaf de venkel in dunne plakjes. Ik gebruik een mandoline, maar je kunt ook een kaasschaaf of keukenmesje gebruiken om de venkel in dunne plakjes te schaven.
Snij de augurk en sjalot in plakjes en doe ze bij de venkel.
Maak een dressing van de olijfolie, citroensap, tijm en geperste knoflook. Snijd ook het venkelgroen fijn en doe alles bij de venkel, sjalot en augurk. Meng het goed door elkaar en voeg naar smaak nog eventueel peper en zout toe.