Tuinbonen salade

tuinbonen saladeDubbelgedopte tuinbonen hebben weinig nodig. Even blancheren, een beetje olijfolie, een zongedroogd tomaatje en een handje vol basilicum. Zo heb je direct super tuinbonen salade! Nog wat versgemalen peper erover en hij is AF.

Ik heb zelf nog Morellen dressing in de koelkast staan, deze serveer ik erbij. Dit geeft de tuinbonen salade de nodige frisheid. Heb je dit niet, doe er dan een halve eetlepel citroensap door.

Net als andere peulvruchten zijn tuinbonen erg gezond doordat ze veel eiwitten, vitaminen, vezels en mineralen bevatten Verder zijn ze ook nog rijk aan foliumzuur, vitamine B en staan ze bekend om hun ontgiftende werking.

De peulen voor deze tuinbonen salade zijn dubbelgedopt. Daardoor komt de zoete smaak van de tuinboon veel beter tot z’n recht. De truc van dubbeldoppen is dat je de tuinbonen in de schil, zo’n 5 minuten kookt en in koud water af laat koelen. Zodat je vervolgens het buitenste (witte) schilletje eraf kan pulken. Dit gaat overigens makkelijker dan je zou denken.

Waarom?! Tja, omdat het lekker is. Het is ten slotte een tuinbonen salade, ze zijn de ster van dit gerecht. Het is wel even een karweitje waar je zin voor moet maken, al met al ben je er toch een kwartiertje zoet mee, maar ik vind het dit werk waard. In deze salade moet je dus liefde stoppen en voor 2 personen is dit goed te doen.

Deze exquise tuinbonen salade wordt dan ook het voorgerecht van een diner voor mijn man en mijzelf. In tuinbonen zitten overigens L-dopa (dopaminen). Dit is een neurotransmitter die een grote rol heeft bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Dat beloofd een gezellige avond te worden!

Of je er dus een boerse Franse bonenschotel van maakt, een simpele eenpansknaller als een tuinbonen bami of deze exquise tuinbonen salade. Het is een heerlijke zomergroente met een diverse toepassing.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Grote mengkom, mes en snijplank.

Recept Tuinbonen salade

Tuinbonen salade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Dubbelgedopte tuinbonen hebben weinig nodig. Even blancheren, een beetje olijfolie, een zongedroogd tomaatje en een handje vol basilicum. Zo heb je direct een supersalade! Nog wat versgemalen peper erover en hij is AF.
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Tuinbonen salade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Dubbelgedopte tuinbonen hebben weinig nodig. Even blancheren, een beetje olijfolie, een zongedroogd tomaatje en een handje vol basilicum. Zo heb je direct een supersalade! Nog wat versgemalen peper erover en hij is AF.
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Ingrediënten
800 gram Tuinbonen peulen
1 handjevol Basilicum
2 eetlepels Olijfolie extra vierge
Peper en zout naar smaak
1 eetlepel Morellen dressing of 0,5 eetlepel citroensap
Porties: personen
Instructies
  1. Dop de tuinbonen en kook ze 5 minuten. Giet ze af en zet ze in koud water. Als ze tot kamertemperatuur zijn afgekoeld kun je het witte velletje eraf halen.

    Maak met een scherp mesje een sneetje tegenover de navel van de boon en druk de groene vrucht uit z'n jasje. Bewaar de fel groene tuinboon in een schaaltje.
  2. Snijd de basilicum grof en roer de olie, dressing (eventueel citroensap) met de kruiden door de tuinbonen. Snijd de zongedroogde tomaten in flinterdunne reepjes en roer ze door de tuinbonen.

    Breng verder op smaak met versgemalen peper en serveer.
  3. Mocht je nog wat over hebben, GOOI DIT NIET WEG!!!

    Doe wat je over hebt (eventueel met wat extra olijfolie) in de blender en "blend" tot je een fijne pasta hebt. Dit is lekker door pasta (salade), op een toastje, op brood of samen met wat kokende kruidenbouillon zelfs een soepje.