Een goude oude, maar o zo lekkere tomaten tarte tatin. Het is het seizoen voor tomaten en dus moest ik, nu zeker, ook mijn recept met jullie delen.
De tomaten in deze tomaten tarte tatin drogen licht in, bakken in de karamel en zijn toegedekt met een kruidig dekentje. Dat kan toch niet anders dan hemels smaken 😉 …
Ik heb er nog niet over geschreven, maar tomaten zijn erg gezond. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar tomaten. Tomaten hebben vitamine C, zink, calcium en ijzer. Dit is al leuk, maar belangrijker is dat ze barstensvol lycopeen zitten en deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat moet je de tomaat verwarmen met olie. Tomaten saus (huisgemaakt wel te verstaan) heeft dus meer effect dan een rauwe tomaat uit het vuistje.
Deze taart heeft hier allemaal weinig mee te maken, dit is gewoon een lekkere onderste-boven-taart oftewel tomaten tarte tatin. De tarte tatin met appels zal iedereen wel kennen, maar de tomaten tarte tatin is minstens zo lekker! Tomaten zijn van zichzelf al zoet zuur (net als de appel). De kruiden maken dit een hartige taart. Een mix van rozemarijn, tijm, lavendel en zeezout, maken deze taart echt bijzonder. De karamel is een balsamico karamel. Je maakt de taart af met basilicum en als je er zin in hebt nog wat schaafsel van een oude boeren kaas. Ik denk dat ik hem binnenkort weer eens moet gaan maken, want het water loopt mij al weer in de mond!!
Voor het deeg doe ik niet moeilijk. Ik gebruik voor de tomaten tarte tatin kant-en-klaar deeg van de supermarkt, je kunt eventueel ook bladerdeeg gebruiken. Ik doe de kruiden tussen de vierkantjes en rol het uit tot 1 grote deegplak. Dan is het echt super lekker, iedereen zal je direct vergeven dat het deeg van pre-fabrikaat is.
|
Recept Tomaten tarte tatin
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
Leg de 5 plakjes deeg uit en bestrooi ze met de Italiaanse kruiden, peper en zout. Stapel de deegplakjes op en rol ze uit als ze ontdooid zijn. - Doe de suiker en de balsamico azijn in een pan en kook deze RUSTIG in tot karamel.
Giet de karamel in de bodem van een taartvorm, verdeel eventueel nog wat met een kwastje.
halveer de tomaten en leg ze met de bolle kant naar beneden in de karamel. - Vijzel de lavendel, venkel, karwij zaadjes, peper en salie fijn in een vijzel met zeezout. Voeg de tomatenpuree toe en de olijfolie, tot het een homogeen (bijna vloeibaar) papje is. Leg op elke tomaat een theelepel van het mengsel.
- Dek de tomaten af met het uitgerolde deeg en druk de kanten aan. Dit blijft als het goed is ook een beetje plakken in de karamel. Prik er met een vork gaatjes in.
- Zet de tomaten tarte tatin tot de bovenkant mooi bruin is, in de oven. dit duur 30 à 45 minuten.
- Laat de taart in de vorm VOLLEDIG afkoelen. Bedek de vorm met een bord of een rooster en keer hem om.
- Als de taart helemaal afgekoeld (koud) is en op de presenteer schaal ligt, verdeel je de basilicum er over.