Tomaten met basilicum is een klassieke combinatie, dit gouden koppel maakt samen menig gerecht tot een succes.
Roer tomaten met basilicum door de pasta met een beetje goede olijfolie en je pasta is al lekker. Leg plakjes tomaten met basilicum op een geroosterde boterham met roomboter en je lunch is klaar. Tomaten met basilicum uit de blender als verfrissend sapje in de zomer en zo kan ik nog wel even door gaan…
Er zijn 150 verschillende soorten basilicum. Ik heb paarse en groene basilicum, met vergelijkbare smaak; tonen van kruidnagel, peper, citrus en soms zelf een beetje het zoete van kaneel. Probeer in de winter, als de zomertomaten ingeblikt zijn, er geen basilicum groeit (de zomervoorraad ook al lang op is), eens een tomatensaus van biologische bliktomaten met een snufje, kruidnagel, kaneel, kardemom en peper. Je zal werkelijk versteld staan van hoe goed deze smaken combineren. Het smaakt zeker niet hetzelfde als tomaten met basilicum, maar het werkt!
Vandaag maak ik een salade van tomaten met basilicum. De zomer loopt tegen het einde en ik heb nog volop verse producten! Ook al heb je met deze 2 ingrediënten al een lekkere salade, roer ik er nog een sjalotje en balsamico door.
Een sjalotje kan rauw erg overheersen, daarom kook ik ze in de balsamico. Door de magnetron hiervoor te gebruiken, maak ik geen pannen vies en is het letterlijk zo gepiept. Balsamico kookt in de magnetron iets in, daardoor heb je gelijk je dressing. De sjalot gaart, maar blijft ook knapperig. Olijfolie is in deze salade optioneel. Als je het graag wil, moet je het vooral doen, maar ik merk dat het zonder ook al lekker is en laat het weg.
Deze tomaten met basilicum salade staat in 5 stappen en maximaal 5 minuten op tafel. Een lekker en gezond bijgerecht en restjes gaan later deze week gewoon door de pasta!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: snijplank, mes en magnetronbestendige serveerschaal. |
Recept Tomaten met basilicum
Porties | Bereidingstijd |
4 personen | 5 minuten |
|
Deze tomaten met basilicum salade staat in 5 stappen en maximaal 5 minuten op tafel. Een lekker, gezond bijgerecht. Restjes gaan later gewoon door de pasta!
|
- Pel de sjalot, snijd hem eerst in de lengte doormidden en vervolgens in dunne reppjes. Doe de reepjes in de magnetronschaal.
- Voeg de balsamico toe aan de sjalot en roer door.
- Zet de balsamico met sjalot 40 tot 60 seconden in de magnetron op de hoogste stand en laat het mengsel afkoelen.
- Snijd de tomaten in vieren en roer het door de balsamico en sjalot.
- Snijd de basilicum in reepjes en roer alles nog eens goed door. De salade is klaar voor serveren.
- Voeg naar smaak eventueel wat peper, zout en/of olijfolie toe. Voor mij hoeft dit niet, ik vind hem zo al perfect!