zonder suiker
Op zoek naar een lekker dessert voor het Sinterklaasfeest? Of zit je met de kerst nog met een zak overgebleven pepernoten? Maak er een lekkere tiramisu van! Een heerlijk dessert dat eventueel suikervrij gemaakt kan worden. Zie hier het recept voor suikervrije pepernoten.
Een recept van FEEST! zonder suiker.
Ingrediënten
Koeklaag
60 ml
plantaardige melk
1/2e theelepel
cacao
1/2e theelepel
oploskoffie
100 gram
pepernoten + 10 stuks ter garnering
Pudding
1 eetlepel
oploskoffie (eventueel decaf)
1 eetlepel
kokend water
140 gram
cashewnoten pasta
85 gram
dadels
een snufje
Zout
Ganache
50 gram
100% chocolade
80 ml
plantaardige melk
Instructies
Koeklaag
- Verwarm voor de koeklaag de melk totdat deze heet is, maar net niet kookt. Los in een kopje de cacao en de koffie op door te roeren.
- Doe de pepernoten met de choco-koffie in een blender en maal de pepernoten kort tot brokjes. Verdeel het koekmengsel over 5 lage (desert)glazen.
Pudding
- Los voor de pudding de koffie op in een kopje door het kokende water erdoorheen te roeren.
- Als de dadels hard zijn, week ze dan eerst minimaal 5 minuten in heet water. Doe de dadels, de koffie, de cashewnotenpasta en het zout in een blender. Voeg na kort malen de melk toe en maal tot een romige massa. Verdeel de pudding over het koekmengsel in de glazen, strijk glad met een lepel. Zet in de koelkast.
Ganache
- Hak voor de ganache de chocolade in kleine stukjes.
- Verwarm de melk in een kopje totdat deze heet is, maar net niet kookt. Voeg de melk en de chocolade bij elkaar. Roer deze niet. Doe een deksel of een bordje op het kopje zodat de warmte binnen blijft. Laat de chocolade +- 5 minuten smelten.
- Roer de chocolade door de melk totdat het een glad mengsel. Als er stukjes in blijven zitten, verwarm dan nog kort in de magnetron, steeds +- 10 of 20 seconden, of au bain marie, totdat de chocolade oplost. Verdeel de ganache over de vijf glazen.
Garnering
- Leg ter garnering twee pepernoten per kopje op de ganache. Serveer de tiramisu vanuit de koelkast.
- Optioneel: Van gesmolten chocolade kun je decoratie chocolaatjes maken, bijvoorbeeld met deze mal. Per kopje kun je 1 decoratie chocolaatje en wat cacao ter garnering erop doen.
- Optioneel: Als je het helemaal af wil maken, voeg dan plantaardige slagroom toe. Bijvoorbeeld Blue Band Finesse. Klop eventueel naar smaak dadelpoeder erin mee.