Stoofvlees met Klaroen

Heerlijk mals stoofvlees met klaroen en een rode druivensaus. Stoofvlees is voor mij echt “comfort food” voor zomer tot diep in de winter. Omdat het lang duurt om te maken, doe ik dit vaak ’s avonds na het eten, als ik wat op internet zit, een filmpje kijk of wat lees. Ik gooi alles bij elkaar, maar verder doet mijn apparatuur het echte werk.

Vervolgens krijgen alle ingrediënten nog een paar dagen te tijd om een hechte familie te worden en dan ligt het op mijn bord naast roergebakken groenten en rijst (bijvoorbeeld met rendang), als echte stoofschotel in combinatie met mijn zomerstoof of in dit geval stoofvlees met klaroen en gebakken aardappelen.

Klaroen is een Surinaamse spinazie. Deze groente komt van Landgoed Vollenhoven en zit in mijn groenten tonnetje voor deze week. Ik besluit het recept te volgen dat de Tuinder (-ster) heeft gemaild. Het heeft veel weg van de beireiding van spinazie. Ik ken deze groente nog niet, maar heb er vertrouwen in.

De hoeveelheid Klaroen en aardappelen is voor 2 personen. Als je je niet helemaal scheel eet aan het stoofvlees houd je hiervan over. Gelukkig is het stoofvlees een onderdeel van dit gerecht. Een beetje volgens het Hollandsche principe: groente, vlees en aardappelen… Je kunt het stoofvlees dan ook gemakkelijk voorbereiden voor meerdere maaltijden en er mee variëren.

De saus is gemaakt van pitloze rode druiven. Kun je zelf alleen aan druiven met pit komen, moet je de druiven voor gebruik ontpitten. De pitten geven een wrange, bittere en ongewenste smaak aan de saus. Heb je meer vlees, dan maak je gewoon meer saus. Ik schrijf het recept toe naar de hoeveelheid vlees die je ermee kunt bereiden. Je kunt de saus overigens ook zonder het vlees maken, dan is hij iets zoeter en iets vlakker van smaak.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender, snijplank en mes.

 Recept

Stoofvlees met klaroen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Stoofvlees met klaroen en een rode druivensaus. Stoofvlees is voor mij echt "comfort food". Omdat het lang duurt om te maken, doe ik dit vaak 's avonds na het eten, als ik wat op internet zit, een filmpje kijk of wat lees. Ik gooi alles bij elkaar, maar verder doet mijn apparatuur het echte werk.
Porties
1 kilo stoofvlees
Porties
1 kilo stoofvlees
Stoofvlees met klaroen
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Stoofvlees met klaroen en een rode druivensaus. Stoofvlees is voor mij echt "comfort food". Omdat het lang duurt om te maken, doe ik dit vaak 's avonds na het eten, als ik wat op internet zit, een filmpje kijk of wat lees. Ik gooi alles bij elkaar, maar verder doet mijn apparatuur het echte werk.
Porties
1 kilo stoofvlees
Porties
1 kilo stoofvlees
Ingrediënten
500 gram Druiven (rood en pitloos)
2 Uien
0,5 theelepel Nootmuskaat
2 theelepel Zeezout
1 theelepel Peperkorrels gemalen zwarte peper
3 takjes Tijm
3 blad Laurier
30 milliliter Balsamico
70 milliliter Water
200 milliliter Rode wijn
1 eetlepel Olie
1 kilo Sudderlappen
150 gram Klaroen soort Surinaamse spinazie
4 eetlepel Olie
1 teen Knoflook
1 Sjalot (kleine ui of sjalot)
Porties: kilo stoofvlees
Instructies
 1. Blenderen

  Haal de druiven van de steel en doe ze in de blender samen met de wijn, kruidenmix, zout, peper en nootmuskaat. Maak er een dikke sap van.

  Bruin ondertussen 2 uien in een pan. Snijd ze doormidden en leg ze met het snijvlak naar beneden in een hete pan tot ze bruin gekleurd zijn aan het snijvlak. ui bruinen voor soep Voeg de uien toe aan de druivensap en blender tot het een geheel is.
 2. Bereiden

  Snijd het rundvlees in blokjes. Doe olie in een pan en bak het rundvlees aan alle kanten bruin op hoog vuur. Blus af met het druiven-uien sap.

  Zet het vuur laag. Voeg de laurier, tijm, balsamico en water toe. Laat het 1 uur pruttelen. Roer af en toe door en als het te droog wordt voeg je nog een beetje water toe.
 3. Benutten

  Klaroen is een soort Surinaamse spinazie. Ze doet mij denken aan de Brave Hendrik van vorige week, hij zal dan ook vast lekker zijn in deze hartige taart ter vervanging van de Brave Hendrik.

  Ik besluit de instructies te volgen uit de mail, verder bak ik er aardappelen bij.

  Kook de aardappelen in de schil gaar en bak ze vervolgens (incl schil) in 2 el olie knapperig. Snijd ca 3 cm van de steel van de klaroen af en snijd hem grof. Pel en snipper de ui en knoflook. Doe 2 el olie en de sjalot in een pan en fruit de sjalot aan, doe de klaroen erbij en vervolgens de knoflook. Zet direct het vuur zacht. Als het door en door warm is, is ze goed. Het blad is iets malser dan spinazie en de smaak is zachter. Het is een succesrecept en wordt opgenomen in mijn repertoire 😉 !!
 4. Bewaren

  Je hebt waarschijnlijk stoofvlees over. Doe de stoofschotel in een afsluitbare bewaardoos (bijvoorbeeld tupperware). Je kunt hem 1 week in de koelkast bewaren en 3 weken in de diepvries.

  Als je kiest voor invriezen, vries dan per persoon / maaltijd in. Dat kan natuurlijk ook in diepvrieszakjes. Ga uit van 150 à 200 gram per persoon (inclusief saus). Dit maakt het makkelijk om het ook weer in gedeelten te ontdooien bij je maaltijd.