Stoofperen is zo'n typisch Hollands gerechtje dat ons met veel plezier doet denken aan oma. Een gerecht dat zolang favoriet is onder kinderen en volwassenen MOET toch gewoon een succesrecept genoemd worden?

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

BELANGRIJK! Heb je een blender, een diepvries en zin in stoofperen sorbetijs? Houd dan straks 6 stoofperen en 100 ml van de wijnsiroop apart. Snijd deze peren, als alles is afgekoeld, in stukjes en verwijder alvast het klokhuis. Schep de peren met de wijnsiroop in een diepvrieszak en bewaar tot gebruik in de diepvries. Neem van mij aan dat het de moeite waard is, maak desnoods meer dan je van plan was. Voor het recept klik je op de foto links.

De Gieser Wildeman, geteeld door dhr. Wildeman uit Gorinchem in 1850, is het meest geteelde stoofperen ras in Nederland. Hij is lekker zoet en een beetje korrelig van structuur. Als je ze langer kookt, wordt deze korrelige structuur minder. Het stoofperen seizoen loopt van oktober tot en met februari. Dan zijn de stoofperen volop verkrijgbaar.

Ik heb in totaal 1,5 kilo Gieser Wildeman, oftewel dertien peren. Stoofperen is zo'n typisch Hollands gerechtje dat ons doet denken aan oma. Het grappige is dat datzelfde ook geld voor mijn moeder en haar moeder en haar moeder, etc. Een gerecht dat zolang favoriet is onder kinderen en volwassenen MOET toch gewoon een succesrecept genoemd worden?

Er zijn wel duizenden manieren te vinden om stoofperen te maken en daarbij ook trucjes om de kleur te beïnvloeden. Er is zelfs speciaal stoofperensuiker met rode kleurstof te krijgen! Dit laatste is wat mij betreft niet nodig. Wil je een intense kleur, kook ze dan wat langer, dan worden ze vanzelf bruin/rood. Als je, net als ik, van een beetje beet houd, gebruik dan port of rode wijn. Wil je geen wijn of port gebruiken, dan kun je eventueel wat bietensap toevoegen aan het water voor de kleur.

Ik vind het verder mooi en lekkerder om de peren heel te houden, maar je kunt ze ook gelijk in partjes snijden en het klokhuis verwijderen. Dan hoeven ze ook wat minder lang te koken.