Spinazie chips

Amerika is totaal in de ban van boerenkool chips (kale chips), misschien dat Nederland dit jaar helemaal in de ban raakt van deze fantastische spinazie chips! Ik heb verschillende soorten spinazie gebruikt: Klaroen, Choi en de rode tuinmelde.

Ze zaten in mijn landgoed pakket en de tuinder stelde een proeverij voor. Dan moet je ze zo puur mogelijk en naast elkaar proeven. Omdat het wel leuk moet blijven werden het spinazie chips. Verrassend makkelijk eigenlijk! Het zijn al bladeren, je hoeft ze dus niet meer in plakjes te snijden, alleen een beetje olie erover, peper, zout en wat Italiaanse kruidenmix. In een kwartier staat er een verrassend aperitief op tafel!

De smaaktest:

Rode Melde spinazie

Rode Melde:

Heeft een absolute spinazie smaak, maar met een aards zoetje. Hij is wat steviger dan spinazie en leent zich uitstekend voor chips! Ik heb er ook een quinoa schotel mee opgevrolijkt. Hij geeft iets van z’n rode kleur af aan het gerecht en het is ook familie van de quinoa plant. Ik vind quinoa een klein beetje een koolsmaak hebben, dit gaat heel goed samen met deze spinaziesoort. Een beetje kerrie en een eitje erbij en je hebt een heerlijke maaltijd.

 

Choi spinazie

Choi:

Een combinatie tussen spinazie, andijvie en paksoi. De bladeren doen iets anders dan de steel. Ik zou ze net als bij paksoi als 2 verschillende groenten beschouwen. Je kunt ze samen eten, maar dit hoeft niet. Je kunt de stellen bijvoorbeeld ook inmaken en het blad gebruiken als je spinazie zou gebruiken. Ik heb de choi gebruikt, samen met de melde, door de bovengenoemde quinoa.

 

klaroen spinazie

Klaroen:

Is veel zachter en verfijnder van smaak dan spinazie. Het heeft iets romigs en kruidigs, erg lekker! Je kunt er een hartige taart van maken. Voor het recept: Klik hier. Vervang de Brave Hendrik dan voor klaroen. Je kunt Blad en bloem eten. Ook lekker bij stoofvlees. Zie voor een recept Stoofvlees met klaroen.

Een mooi bijgerecht, maar ook als ster van het gerecht een lekkere bladgroente.

Alle varianten zijn zowel rauw als gekookt/gebakken te eten, veelzijdige bladgroente dus. Vanavond waren het spinazie chips; een bijzonder voorafje op onze makkelijke vrijdagavond.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Oven, bakplaat, aluminiumfolie en mengkom.

 Recept Spinazie chips

Spinazie chips
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Vorig jaar was Amerika totaal in de ban van boerenkool chips (kale chips), misschien dat Nederland dit jaar helemaal in de ban raakt van deze fantastische spinazie chips! Ik heb verschillende soorten spinazie gebruikt: Kardoen, Choi en de rode tuinmelde.
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Spinazie chips
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Vorig jaar was Amerika totaal in de ban van boerenkool chips (kale chips), misschien dat Nederland dit jaar helemaal in de ban raakt van deze fantastische spinazie chips! Ik heb verschillende soorten spinazie gebruikt: Kardoen, Choi en de rode tuinmelde.
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 5 minuten
Kook Tijd
15 minuten
Ingrediënten
10 blad Rode tuinmelde
10 blad Klaroen (of brave hendrik, spinazie etc)
10 blad Choi (het jonge wat kleinere blad)
1 eetlepel Olie
0,5 theelepel Italiaanse kruidenmix
2 eetlepels Mayonaise
1 theelepel Worcestersaus
2 theelepel Citroensap
2 eetlepels Chinese bieslook (of een half sjalotje en half teentje knoflook)
Peper en zout naar smaak
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.

    Pluk en was de blaadjes, dep ze goed droog of droog ze in een sla centrifuge. Doe de blaadjes in een mengkom met een eetlepel olie, de Italiaanse kruidenmix en peper & zout naar smaak. meng het goed door zodat alle blaadjes geolied zijn.
  2. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg de blaadjes op de bakplaat, dit kost even moeite. De blaadjes moeten namelijk los naast elkaar liggen en mogen elkaar niet overlappen, anders wordt het een slappe hap i.p.v. knapperige chippies.
  3. Schuif ze max. 15 minuten in de oven. Kijk na 10 minuten alvast hoe ze ervoor staan. Als ze dan al knapperig zijn, zijn ze goed. Zo niet, dan geef je ze nog even 5 minuten.
  4. Ondertussen maak je een lekker dipsausje van de mayonaise, worcestersaus, citroensap, fijngesneden Chinese bieslook, peper en zout.