Mijn snijbonen spaghetti is geïnspireerd op de Snijboon á la Carbonara van sterrenchef Niven Kunz. Het is zijn signature gerecht. In de lengte gesneden snijbonen vervangen de pasta, welke vervolgens á la carbonara (eigeel, kaas en (buik)spek) bereid wordt. Natuurlijk wel op een veel spannender manier dan het nu klinkt.
Samen met mijn vader heb ik een dag meegedraaid in de keuken van Niven Kunz. Deze dag hebben we afgesloten met een 10-gangen menu en een hele berg inspiratie, want wat kun je veel doen met groente!
Ik wilde mijn snijbonen spaghetti helemaal vegetarisch en zonder kaas maken. Het enige dat van carbonara overblijft is dan ei, daarom laat ik deze naam ook maar achterwege.
Naast snijbonen is in mijn gerecht de raja aardappel ook wel een echte ster. Om het gerecht voldoende body te geven voor een hoofdgerecht, heb ik een smeuïge aardappelpuree onder de snijbonen gelegd. Verder liggen er van de raja aardappel wat versgebakken chips bij. Ik heb deze zelf als soldaatjes gedoopt in het gepocheerd eitje, maar mijn man vond het juist een lekkere krokante “bite” bij alle groenten. De aardappel puree gaat een beetje mengen met het eigeel en maakt zo een rijke saus voor de snijbonen spaghetti.
In plaats van spekjes te bakken, bracht mijn moeder mij op het idee om zongedroogde tomaten (de droge variant) te bakken. Dit was inderdaad een succes.
Tot slot heb ik er beukenzwammetjes bij gebakken. Nu is het in mijn ogen echt een compleet en bijzonder hoofdgerecht met snijbonen. Ik geloof niet dat dit gerecht ingewikkeld is, maar je moet er wel even voor in de keuken staan. Hieronder leg ik het stap voor stap uit.
Dit zou overigens een perfect vegetarisch hoofdgerecht zijn voor een diner. Je kunt namelijk alles van te voren bereiden en net voor serveren weer verwarmen en op de borden leggen. Eigenlijk net als in een professionele keuken.
|
Recept Snijbonen spaghetti

Porties | Prep Tijd |
4 Personen | 30 minuten |
Kook Tijd |
15 minuten |
|
|
![]() |
Snijbonen spaghetti is een perfect vegetarisch hoofdgerecht voor een diner. Je kunt namelijk alles van te voren bereiden en net voor serveren weer verwarmen en op de borden leggen. Eigenlijk net als in een professionele keuken.
|
- De Snijboon Snij met een dunschiller lange repen van de snijbonen. Blancheer 1 minuut in zout water en dompel daarna onder in een bak met ijswater. Laat het uitlekken en houd de snijbonen apart.
- De aardappel Schaaf met de dunschiller 12 aardappelchips van de aardappel en laat ze op een stukje keukenrol een beetje drogen. Schil (de rest van) de aardappelen en snijd ze in blokjes. Kook ze in een laagje water goed gaar. Giet ze af en bewaar 2 eetlepels van het kookvocht. Voeg 2 theelepels roomboter en naar smaak zout toe. Wrijf de aardappel in de pan met een vork helemaal smeuïg. Verdun zo nodig met wat van het kookvocht.
Zet een pan op met een laagje olie en laat goed warm worden. Bak de aardappel chips aan beide zijden goudbruin, bestrooi 1 zijde met wat keukenzout (naar smaak) en laat uitlekken op een stukje keukenrol. - Beukenzwammen Bak de beukenzwammen in wat olie met de kerrie en voeg naar smaak peper en zout toe.
- Tomaten "kaantjes" Knip de zongedroogde tomaten in kleine stukjes en bak ze in wat olie knapperig, voeg naar smaak peper en zout toe.
- Eieren Verwarm water met wat azijn tegen de kook aan. Splits de eieren en gebruik het eigeel. Roer in de pan tot er een draaikolkje ontstaat en giet de eitjes voorzichtig stuk voor stuk in het water. Pocheer ze 2 a 3 minuten en dompel ze daarna in koud water.
- Presentatie Verwarm de snijbonen in 1 theelepel roomboter in een pannetje en breng op smaak met peper en zout. Warm de zwammen en de aardappelpuree nog even door. Als eerste leg je een schepje aardappelpuree op het bord. Hierover leg je de snijbonen spaghetti. Ernaast komt het gepocheerde eitje en de zwammetjes. Als laatste gaan de tomaten "kaantjes" en de verse chips erop.
Bon apetit!