Een Krop sla Gazpacho met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Snijplank, mes, soeppan, blender (of staafmixer)


Hoe is het toch mogelijk dat een klein zaadje in 2 maanden uitgroeit tot een kropsla? In dat zaadje ligt al vast, dat hij een knalgroene kropsla wordt; niet rood, niet IJsberg, Eikenblad, Radicchio of een van de andere vele soorten sla. Hoe weet hij de daglengte, hoe weet hij de temperatuur, hoe weet hij wanneer hij moet gaan kiemen terwijl hij onder de aarde ligt? En als je hem niet af snijdt, dan groeit er ook nog een bloem uit, met zaad, zodat het hele proces honderd keer opnieuw kan plaatsvinden. De natuur zit voor mij vol verwondering!

De kleur van het voorjaar is GROEN. Wat kun je doen met al dat groen?! Wat doe je met de zoveelste kropsla, bos spinazie, snijbiet, raapstelen en krop andijvie. Alhoewel sommigen er natuurlijk geen genoeg van kunnen krijgen. Een voorjaar zonder Hollandse krop sla is ondenkbaar, maar je hoeft er echt niet altijd salade van te maken. 

Maak eens een sla gazpacho. Een Kropsla Gazpacho om precies te zijn. Met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep, waarin het garnituur niet alleen prachtig is, maar vooral de SMAAK brengt.

Sla is van zichzelf een beetje bitter, daarom smaakt een dressing met wat zoete en zure tonen er ook altijd heerlijk bij. Het gerecht krijgt bovendien een extra dimensie door het gebruik van bloemen en kruiden. Venkelzaad en een paar flinke eetlepels brons venkelkruid geven een warm aroma van anijs en drop, de uienbloemen zijn de hartige smaakbommen en vraagt om nog wat brutaliteit van enkele peperige Oost-indische kers bloemen. Alles bij elkaar een perfect badje voor de frisse en romige zachte geitenkaas van de boer. Wat een prachtig begin van de avond!