Sla Gazpacho

Een Krop sla Gazpacho met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Snijplank, mes, soeppan, blender (of staafmixer)


Hoe is het toch mogelijk dat een klein zaadje in 2 maanden uitgroeit tot een kropsla? In dat zaadje ligt al vast, dat hij een knalgroene kropsla wordt; niet rood, niet IJsberg, Eikenblad, Radicchio of een van de andere vele soorten sla. Hoe weet hij de daglengte, hoe weet hij de temperatuur, hoe weet hij wanneer hij moet gaan kiemen terwijl hij onder de aarde ligt? En als je hem niet af snijdt, dan groeit er ook nog een bloem uit, met zaad, zodat het hele proces honderd keer opnieuw kan plaatsvinden. De natuur zit voor mij vol verwondering!

De kleur van het voorjaar is GROEN. Wat kun je doen met al dat groen?! Wat doe je met de zoveelste kropsla, bos spinazie, snijbiet, raapstelen en krop andijvie. Alhoewel sommigen er natuurlijk geen genoeg van kunnen krijgen. Een voorjaar zonder Hollandse krop sla is ondenkbaar, maar je hoeft er echt niet altijd salade van te maken. 

Maak eens een sla gazpacho. Een Kropsla Gazpacho om precies te zijn. Met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep, waarin het garnituur niet alleen prachtig is, maar vooral de SMAAK brengt.

Sla is van zichzelf een beetje bitter, daarom smaakt een dressing met wat zoete en zure tonen er ook altijd heerlijk bij. Het gerecht krijgt bovendien een extra dimensie door het gebruik van bloemen en kruiden. Venkelzaad en een paar flinke eetlepels brons venkelkruid geven een warm aroma van anijs en drop, de uienbloemen zijn de hartige smaakbommen en vraagt om nog wat brutaliteit van enkele peperige Oost-indische kers bloemen. Alles bij elkaar een perfect badje voor de frisse en romige zachte geitenkaas van de boer. Wat een prachtig begin van de avond!

Sla Gazpacho
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een Krop sla Gazpacho met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep.
Porties Bereidingstijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 2 uur afkoelen
Porties Bereidingstijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 2 uur afkoelen
Sla Gazpacho
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een Krop sla Gazpacho met romige zachte geitenkaas, knapperige bind sla, uienbloemen en Oost Indische Kers. Een hele bijzondere koud geserveerde soep.
Porties Bereidingstijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 2 uur afkoelen
Porties Bereidingstijd
4 personen 15 minuten
Kook Tijd Passieve Tijd
20 minuten 2 uur afkoelen
Ingrediënten
1 eetlepel Bladselderij
0,25 theelepel Venkelzaad
1,5 theelepel Zeezout
1 Ui
1 teen Knoflook
1 blad Laurier
2 eetlepels Venkelkruid (brons)
2 Aardappelen (kruimig)
750 mililiter Water
150 gram Geitenkaas (zacht)
3 eetlepels Roze ui bloem (of bieslook bloem)
12 blad Oost Indische Kers (of radijsschijfjes of rettich)
1 eetlepel Pompoenpitten (geroosterd)
50 mililiter Magnolia dressing van: 10 ml magnolia siroop, 20 ml olie, 20 ml magnolia azijn
Instructies
  1. Pel en snipper de ui. Bak de ui glazig in een pan met een eetlepel roomboter.
  2. Vijzel de Selderij, venkelzaadjes, zeezout, knoflookteen (gepeld) en venkelkruid.
  3. Doe de kruidenpasta bij de ui, blus het af met het water en voeg het laurierblad toe.
  4. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, voeg ze toe aan de kruidenbouillon. Laat het geheel rustig aan de kook komen en houd het water aan de kook tot de aardappel gaar is.
  5. Ondertussen was je de kropsla en bindsla (ontdoe ze van een slakje hier en daar). Doe de kropsla blaadjes in een blender, bewaar de bindsla en bewaar wat van de binnenste blaadjes kropsla voor later.
  6. Giet de kokende soep over de sla en 'blend' tot het een gladde massa is. Laat het helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  7. Doe de geitenkaas in een bakje en roer hem los. Snijd de ui bloemen fijn en roer ze door de kaas. Dek af en bewaar tot gebruik in de koelkast.
  8. PRESENTATIE: Roer de gazpacho goed door en giet een laagje van 2 à 3 millimeter op een bord. Leg in het midden een eetlepel geitenkaas. Verdeel de bewaarde blaadjes sla, Oost-indische kers blaadjes, pompoenpitten en magnolia dressing over de borden. Garneer verder met bieslook of nog wat extra ui bloemen.