Sandwich spread naturel

Al geruime tijd ben ik op zoek naar een sandwich spread waarvan het eerste ingrediënt ook iets te maken heeft met groente, vruchten en voedingsstoffen. Dan wel een sandwich spread waar geen “vage” smaakverbeteraars en structuurverbeteraars in zitten. Deze zijn absoluut te koop. Mijn belangrijkste randvoorwaarde is echter dat hij ook LEKKER is. Dit bleek, voor mijn smaakpapillen nog een uitdaging, totdat ik besloot zelf aan de slag te gaan.

nachodip van sandwich spread

Ik heb eerlijk gezegd geen idee of mijn spread ook goed is voor de lijn, maar hij is wel lekker en er zitten geen gekke dingen in. Qua smaak komt hij in de buurt van Heinz sandwich spread (naturel).

Ik maak het voor een week vooruit en hij blijft prima goed in een afgesloten pot in de koelkast. Als er onverhoopt nog een beetje over is, maak ik het op vrijdagavond op bij nacho chips!

 

De basis voor mijn sandwich spread is kikkererwten. Kikkererwten zijn ontzettend gezond. Ze zitten vol vezels, eiwit, mineralen, ijzer, zink, Vitamine B en stoffen die helpen met een goede nachtrust en ontgifting van de lever. Een prima basis dus van een gezonde maaltijd. In andere culturen is dit bekend. In Nederland moeten we nog een beetje wennen aan deze peulvrucht.

Kikkererwten zijn mijn favoriete zetmeel in de keuken. Ze zijn enorm veelzijdig:

  • Gepoft, geroosterd of gefrituurd met kruiden als een borrelnootje.
  • Gebakken bij de zuurkool of in een eenpansgerecht vervangt hij de aardappel
  • Gekookt door de salade of een maaltijdsoep is het buiten smaakmaker ook een prima basisingrediënt.
  • Gemalen met een eitje, kruiden (veel peterselie, een pepertje en koriander, mmmm) en paneermeel, om er gehaktballetjes van te maken.
  • Hij leent zich bovendien perfect voor spreads, denk maar aan hummus. Dit is gemaakt van kikkererwten, tahin, knoflook, citroensap, peper en zout.

In mijn groentepakket zat deze week een prachtige rode paprika uit de kas. Deze gaat door de sandwich spread van kikkererwten, met een augurkje, mosterd, tomatenpuree en wat koolzaadolie. Eigenlijk heel simpel!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: blender, snijplank en mes

Recept Sandwich spread naturel

Sandwichspread naturel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
De basis voor mijn sandwichspread is gepureerde kikkererwten, samen met een fijngesneden paprika, augurkjes, mosterd, tomatenpuree en wat koolzaadolie. Eigenlijk heel simpel!
Porties Bereidingstijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Bereidingstijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Sandwichspread naturel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
De basis voor mijn sandwichspread is gepureerde kikkererwten, samen met een fijngesneden paprika, augurkjes, mosterd, tomatenpuree en wat koolzaadolie. Eigenlijk heel simpel!
Porties Bereidingstijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Porties Bereidingstijd
1 pot 10 minuten
Kook Tijd
5 minuten
Ingrediënten
1 pot Kikkererwten à 350 gram. Uitgelekt gewicht 220 gram.
50 gram Koolzaadolie
1 eetlepel Water
1 eetlepel Azijn
1 theelepel Mosterd
1 theelepel Tomatenpuree
Instructies
  1. Giet de kikkererwten af en pureer ze met olie, mosterd, tomatenpuree, water en azijn.
  2. Snijd ondertussen de paprika en augurk in hele kleine blokjes. Ongeveer de maat van een gesnipperd uitje.
  3. Schep alles in een mengkom en roer goed door, totdat het 1 geheel is. Schep de sandwich spread over in een brandschone pot. Hij blijft ca. 1 week goed in de koelkast.