Sambal

Eten van het seizoen zorgt vaak voor verrassingen. In dit geval waren het de gele pepers. Door de boer in een kas gekweekt en zo succesvol, dat ze per zak (!!!) verkocht werden. Ze zagen er mooi uit en mijn man kon ze niet laten liggen! Ik dacht eerst nog dat hij een geintje maakte en het stiekem “snack-size” gele puntpaprikaatjes waren. Niet dus…

Even omschakelen en aan de kokkerel. Ook hier kan ik vast iets lekkers mee maken. Het werd sambal, maar dan wel wat zoeter en milder in variant. Wij zijn namelijk helemaal geen pittig eten gewend. Het werd een uitdaging!

Na flink wat inspiratie op te hebben gedaan op het internet, duik ik mijn voorraadkast in.

Het resultaat is mag er zijn. De sambal is iets zoet, kruidig en heet genoeg voor ons. Als hij op is maak ik direct een nieuwe voorraad. (inmiddels weet ik dat hij net zo goed smaakt met andere kleuren pepers)

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, blender, snijplank, mes

Recept

Sambal
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Iets zoet en kruidige sambal. Een milde variant, maar pittig genoeg voor ons. Als hij op is, maak ik direct een nieuwe voorraad!
Porties Bereidingstijd
300 milliliter 5 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Bereidingstijd
300 milliliter 5 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Sambal
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Iets zoet en kruidige sambal. Een milde variant, maar pittig genoeg voor ons. Als hij op is, maak ik direct een nieuwe voorraad!
Porties Bereidingstijd
300 milliliter 5 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Porties Bereidingstijd
300 milliliter 5 minuten
Kook Tijd
40 minuten
Ingrediënten
2 Uien gele
2 teen Knoflook
1 centimeter Gember
1 theelepel Komijnpoeder ruime theelepel
1 theelepel Zout ruime theelepel
4 eetlepels Koolzaadolie
1 eetlepel Honing
3 à 4 eetlepels Azijn appel azijn
Instructies
  1. Blender Pel de uien en knoflook en doe ze samen met de pepers, 2 eetlepels olie, zout en komijn, in een keukenmachine, blender tot het een gladde pasta is. Schil ondertussen 1 cm gember
  2. Bakken Doe 2 eetlepels olie in een pan en laat deze heet worden. Giet de pasta in de pan en zet gelijk het vuur op de laagste stand. Voeg de azijn, gember en honing toe. Blijf roeren tot de pasta rustig is (bijna niet meer “blubt”) en laat het vervolgens een half uurtje onder af en toe doorroeren (ver)dampen tot het echt een dikke pasta is geworden en een beetje schift.
  3. Bewaren Doe deze dikke pasta over in een klein potje en vul het tot de rand met een neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloem-, raapzaad- of arachideolie). Schud het potje even goed door en nu het moeilijkste onderdeel van het recept: LAAT HET POTJE MINIMAAL 1 WEEK DICHT OM DE SMAKEN TE LATEN ONTWIKKELEN!