saffraan uien

Gele uienGeel is de kleur van de zon en de zomer! Geel is ook de kleur van mijn gemarineerde uien in saffraandressing. Dit is echt super simpel om te maken, zodra de ui gesneden is, heb je het in 30 seconden gemaakt.

Ik maak de ingelegde saffraan uien in het potje waarin ik het bewaar. Je kunt hem zeker 1 week goed houden, maar bij mij zijn de saffraan uien eerder op.

Waar zijn deze gemarineerde uien allemaal lekker bij, hoor ik je denken… Nou, wat dacht je van op je boterham, bij allerlei rijst en mie gerechten, op de (courgette) carpaccio, Op een toastje met makreelsalade, op een sandwich met andijviespread, in plaats van piccalilly, oftewel altijd handig om in de koelkast te hebben!

SaffraanSaffraan is het duurste specerij ter wereld. 1 gram saffraan is zelfs duurder dan 1 gram goud!!! Het zijn de stampers van een bijzonder soort krokus. Je kunt proberen de saffraan krokus zelf op te kweken. Dan kun je in oktober/november je eigen stampers plukken. De saffraan bloembollen worden namelijk ook verbouwd in Hollandse bloembollenkwekerijen. Als je een beetje googled op crocus sativus, kom je al snel verkooppunten tegen. De bollen rusten in de zomer en bloeien in het najaar, maar je moet ze waarschijnlijk wel op het zonnigste plekje zetten van je moestuin. Saffraan uit de winkel komt van ver…

De smaak van saffraan is erg sterk, je hebt er niet veel van nodig. Je koopt dit dan om eens een keer paella uit te proberen en vervolgens ligt het dan in je kast. Ik weet er wel raad mee! Bij de sterke uien smaak komt nog steeds het aroma van de saffraan naar boven, de smaken gaan goed samen. Saffraan is ook lekker in mijn recept voor Rabarber kip, op deze website.

Als de uien op zijn, bewaar dan de dressing, deze is namelijk nog steeds heerlijk. Hij zal goed smaken over diverse salades. Je kunt het potje met saffraandressing ook opnieuw vullen met uien en weer in de koelkast zetten. De uien zullen de eerste dagen wat sterker van uismaak zijn, maar gedurende de week zal je ook de saffraan weer in de uien terug proeven.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: een brandschone jampot, magnetron, mandoline of scherp mes en snijplank.

Recept Gemarineerde gele uien in saffraandressing

Saffraan uien
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geel is de kleur van de zon, de zomer en mijn gemarineerde uien in saffraandressing. Dit is echt super simpel om te maken, zodra de ui gesneden is, heb je het in 30 seconden gemaakt.
Porties Bereidingstijd
1 jampot (350 ml) 1 minuut
Kook Tijd
1 minuut
Porties Bereidingstijd
1 jampot (350 ml) 1 minuut
Kook Tijd
1 minuut
Saffraan uien
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geel is de kleur van de zon, de zomer en mijn gemarineerde uien in saffraandressing. Dit is echt super simpel om te maken, zodra de ui gesneden is, heb je het in 30 seconden gemaakt.
Porties Bereidingstijd
1 jampot (350 ml) 1 minuut
Kook Tijd
1 minuut
Porties Bereidingstijd
1 jampot (350 ml) 1 minuut
Kook Tijd
1 minuut
Ingrediënten
3 eetlepel Citroensap
3 eetlepel Natuurazijn
1 eetlepel Honing
6 eetlepel Koolzaadolie
0,5 theelepel Saffraan
0,5 theelepel Zeezout
Instructies
  1. Pel de ui en snijd hem in dunne ringen, je kunt hiervoor een mandoline gebruiken.
  2. Doe het citroensap, azijn, zout en saffraan in de jampot en zet hem 1 minuut in de magnetron op de hoogste stand.
  3. Doe de uien in de pot en schroef de deksel erop. Schud de pot met uien, saffraan, azijn, zout en citroensap even goed door elkaar. Doe nu de honing en olie erbij, schroef de deksel er weer op en schud het geheel even goed door.

    Laat de uien in de pot afkoelen en zet hem in de koelkast.