Rozenbottels zijn heerlijk in de herfst en winter en werkelijk overal te vinden. Gebruik bottels van struiken in je eigen tuin en uit 'het wild', maar vermijd bottels van struiken die dicht op de weg staan in verband met vervuiling.

proef je regio

'Ja, hier zit suiker in...' Deze vraag krijg ik tegenwoordig steeds vaker, overigens niet onterecht en 9 van de 10 keer is het antwoord 'nee'. In rozenbottelsiroop gaat wel suiker. Het versterkt de smaak van deze toch ietwat weeïge vrucht en haalt hem echt op, daarnaast zorgt het voor houdbaarheid en dat is ook heel fijn.

Ondanks de suiker durf ik toch te beweren dat dit geen ongezond drankje is, mits met mate genuttigd. Rozenbottels zitten namelijk boordevol vitaminen C en dat voor een NEDERLANDSE vrucht wat in het najaar geoogst wordt. Een najaarsvriend wat mij betreft.

De smaak van rozenbottelsiroop brengt mij gelijk terug naar mijn kindertijd. Ik dronk veel Mellejohurowiezee of te wel voor mensen die geen "kleuter" spreken: Melk, yoghurt en roosvisee gemixt tot een drinkyoghurt. Ik dronk daar werkelijk liters van als kind.

Zorgorganisatie Reinaerde en Stichting Biltsheerlijk openen volgend weekend het plukdoolhof in Bilthoven. We hebben de rozenbottels geplukt in het Biltse plukdoolhof om er siroop van de maken voor een een glaasje Kir Royaal, maar dan ipv de Kersenlikeur gebruiken wij Rozenbottelsiroop; een 'Rozenbottel Royaal'. Met deze Bubbels gaan wij proosten op een vruchtbaar doolhof! We hebben dus behoorlijk wat gemaakt omdat we aardig wat mensen verwachten. Ik heb het recept voor thuis aangepast naar een kleinere hoeveelheid.