Rozenbottelsiroop van rozenbottels uit het Biltse plukdoolhof. Een heerlijke limonade die je direct terug brengt naar je kindertijd!
Porties | Bereidingstijd |
2 flessen | 1 uur |
Kook Tijd |
30 minuten |
|
|
Rozenbottelsiroop van rozenbottels uit het Biltse plukdoolhof. Een heerlijke limonade die je direct terug brengt naar je kindertijd!
|
Ingrediënten
Instructies
- Stap 1:
Pluk de rozenbottels en was ze in ruim water. DOE RUBBEREN HANDSCHOENEN AAN. Ze hebben namelijk kleine haartjes aan de onderkant en tussen de pitjes, die zorgen voor jeukende bultjes. Snijd nu het groen ervan af, halveer ze en ontdoe ze een beetje van de zaadjes anders heb je meer zaad dan pulp in je pan. Snijd ze nog eens door midden en doe ze in een grote pan. - Stap 2:
Zet ze ongeveer 1 cm onder water en laat het geheel aan een rollende kook komen (als je er in roert moet het koken niet stoppen). Zet het vuur uit en laat het een kwartiertje tot half uur afkoelen. - Stap 3:
Plaats een zeef boven een 2e grote pan (of een schaal als je geen 2e grote pan hebt) en schep het rozenbottelwater in de zeef. Laat alles rustig uitlekken tot er geen vocht meer uitdrupt. - Stap 4:
Doe het overgebleven pulp uit de zeef terug in de pan en zet het weer ongeveer 1 cm onder water. Breng dit aan de kook en laat het een kwartier pruttelen. - Stap 5:
Zeef dit opnieuw (zie stap 3) bij het sap wat je eerder hebt opgevangen en nu mag je best een beetje helpen met de achterkant van een pollepel om het voorzichtig door de zeef te drukken. Niet te hard drukken anders gaat het pulp over de rand van je zeef. - Stap 6:
Meet hoeveel sap je hebt uit de rozenbottels. Voeg in de verhouding van 300 gram suiker per 1 liter sap de suiker toe aan het sap. Kook dit nog eens een kwartier tot 20 minuten in tot je een mooie oranjerode siroop hebt. Giet de siroop in schone flessen en laat het afkoelen - Maak er een glas roosvisee of drinkyoghurt van voor de kids of maak er een mocktail van met spa rood en een blaadje munt. Mocht je zoveel gemaakt hebben dat je er in de zomer nog van kunt genieten, voeg er dan ook een beetje citroensap aan toe voor een beetje frisheid. Wij maken er een feestelijk drankje van om mee te toosten. Een rozenbottelvariant op de 'Kir Royal' oftewel de 'Rozenbottel Royal'. PROOST!