Rozenbottelsiroop

Rozenbottels zijn heerlijk in de herfst en winter en werkelijk overal te vinden. Gebruik bottels van struiken in je eigen tuin en uit 'het wild', maar vermijd bottels van struiken die dicht op de weg staan in verband met vervuiling.

proef je regio

'Ja, hier zit suiker in...' Deze vraag krijg ik tegenwoordig steeds vaker, overigens niet onterecht en 9 van de 10 keer is het antwoord 'nee'. In rozenbottelsiroop gaat wel suiker. Het versterkt de smaak van deze toch ietwat weeïge vrucht en haalt hem echt op, daarnaast zorgt het voor houdbaarheid en dat is ook heel fijn.

Ondanks de suiker durf ik toch te beweren dat dit geen ongezond drankje is, mits met mate genuttigd. Rozenbottels zitten namelijk boordevol vitaminen C en dat voor een NEDERLANDSE vrucht wat in het najaar geoogst wordt. Een najaarsvriend wat mij betreft.

De smaak van rozenbottelsiroop brengt mij gelijk terug naar mijn kindertijd. Ik dronk veel Mellejohurowiezee of te wel voor mensen die geen "kleuter" spreken: Melk, yoghurt en roosvisee gemixt tot een drinkyoghurt. Ik dronk daar werkelijk liters van als kind.

Zorgorganisatie Reinaerde en Stichting Biltsheerlijk openen volgend weekend het plukdoolhof in Bilthoven. We hebben de rozenbottels geplukt in het Biltse plukdoolhof om er siroop van de maken voor een een glaasje Kir Royaal, maar dan ipv de Kersenlikeur gebruiken wij Rozenbottelsiroop; een 'Rozenbottel Royaal'. Met deze Bubbels gaan wij proosten op een vruchtbaar doolhof! We hebben dus behoorlijk wat gemaakt omdat we aardig wat mensen verwachten. Ik heb het recept voor thuis aangepast naar een kleinere hoeveelheid.

 

Rozenbottelsiroop
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Rozenbottelsiroop van rozenbottels uit het Biltse plukdoolhof. Een heerlijke limonade die je direct terug brengt naar je kindertijd!
Porties Prep Tijd
2 flessen 1 uur
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
2 flessen 1 uur
Kook Tijd
30 minuten
Rozenbottelsiroop
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Rozenbottelsiroop van rozenbottels uit het Biltse plukdoolhof. Een heerlijke limonade die je direct terug brengt naar je kindertijd!
Porties Prep Tijd
2 flessen 1 uur
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
2 flessen 1 uur
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
500 gram Rozenbottels Schoongemaakt (zie, stap 1)
Suiker 300 gram per liter sap (zie, stap 6)
Porties: flessen
Instructies
 1. Stap 1:
  Pluk de rozenbottels en was ze in ruim water. DOE RUBBEREN HANDSCHOENEN AAN. Ze hebben namelijk kleine haartjes aan de onderkant en tussen de pitjes, die zorgen voor jeukende bultjes. Snijd nu het groen ervan af, halveer ze en ontdoe ze een beetje van de zaadjes anders heb je meer zaad dan pulp in je pan. Snijd ze nog eens door midden en doe ze in een grote pan.
 2. Stap 2:
  Zet ze ongeveer 1 cm onder water en laat het geheel aan een rollende kook komen (als je er in roert moet het koken niet stoppen). Zet het vuur uit en laat het een kwartiertje tot half uur afkoelen.
 3. Stap 3:
  Plaats een zeef boven een 2e grote pan (of een schaal als je geen 2e grote pan hebt) en schep het rozenbottelwater in de zeef. Laat alles rustig uitlekken tot er geen vocht meer uitdrupt.
 4. Stap 4:
  Doe het overgebleven pulp uit de zeef terug in de pan en zet het weer ongeveer 1 cm onder water. Breng dit aan de kook en laat het een kwartier pruttelen.
 5. Stap 5:
  Zeef dit opnieuw (zie stap 3) bij het sap wat je eerder hebt opgevangen en nu mag je best een beetje helpen met de achterkant van een pollepel om het voorzichtig door de zeef te drukken. Niet te hard drukken anders gaat het pulp over de rand van je zeef.
 6. Stap 6:
  Meet hoeveel sap je hebt uit de rozenbottels. Voeg in de verhouding van 300 gram suiker per 1 liter sap de suiker toe aan het sap. Kook dit nog eens een kwartier tot 20 minuten in tot je een mooie oranjerode siroop hebt. Giet de siroop in schone flessen en laat het afkoelen
 7. Maak er een glas roosvisee of drinkyoghurt van voor de kids of maak er een mocktail van met spa rood en een blaadje munt. Mocht je zoveel gemaakt hebben dat je er in de zomer nog van kunt genieten, voeg er dan ook een beetje citroensap aan toe voor een beetje frisheid. Wij maken er een feestelijk drankje van om mee te toosten. Een rozenbottelvariant op de 'Kir Royal' oftewel de 'Rozenbottel Royal'. PROOST!