Rodekool salade

Geen poespas, puur en simpele rodekool salade, die eigenlijk overal wel lekker bij smaakt. Bijkomend pluspunt: hij blijft lang lekker in de koelkast, sterker nog hij wordt zelfs per dag lekkerder. Je kunt hem dus in het weekend in elkaar draaien en er de hele week van eten.

De dressing is dezelfde dressing als bij de gemengde bladsalade, oftewel een Italiaanse dressing. Ik hou van een dressing die hoog in de zuurgraad is, maar als je dit niet lekker vind doe je er gewoon nog wat extra olie bij. Bij een wittekool salade gebruik ik de mosterddressing van de aardappelsalade. De handelingen zijn verder hetzelfde, maar t.z.t. komt deze ook nog wel op de site te staan.

Terug naar de rodekool salade. Als ik het allemaal in huis heb, maak ik er een feestje van. Het is bijvoorbeeld erg lekker om er dungesneden rode ui aan toe te voegen (1 ui op 1 rodekool). Verder doe ik er in de winter ook vaak een handje gedroogde cranberry’s door. Dat vind ik een beetje bij het seizoen passen.

Mijn man maakt van deze rodekool salade vaak een gemengde salade om mee te nemen naar zijn werk. Hij heeft dan dus de rodekool salade met rode ui en cranberry’s en dan een hand vol gebakken kikkererwten (die heb ik namelijk vaak als restje in de koelkast liggen). Erbij nog wat voor-handen-zijnde bladsla, zoet-zuur, noten en klaar is kees!

De ingrediëntenlijst hieronder geeft meer dressing dan je voor de rodekool salade nodig hebt. Dit is geen probleem. Je kunt het gewoon in een afsluitbare pot, oude (schoongemaakte) jampot of zo’n handig spuitflesje bewaren in de koelkast. Het is een mengsel van olie, kruiden en azijn. Dit blijft zeker enkele maanden goed in de koelkast. Voor gebruik op kamertemperatuur laten komen zodat het beter kan mengen.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: snijplank en mes en (KitchenAid) groenterasp.

 Recept

 

Rodekool salade
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geen poespas, puur en simpele rodekool salade, die eigenlijk overal wel lekker bij smaakt. Bijkomend pluspunt: hij blijft lang lekker in de koelkast, sterker nog hij wordt zelfs per dag lekkerder. Je kunt hem dus in het weekend in elkaar draaien en er de hele week van eten.
Porties Bereidingstijd
10 personen 5 minuten
Porties Bereidingstijd
10 personen 5 minuten
Rodekool salade
Stemmen: 2
Score: 3.5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Geen poespas, puur en simpele rodekool salade, die eigenlijk overal wel lekker bij smaakt. Bijkomend pluspunt: hij blijft lang lekker in de koelkast, sterker nog hij wordt zelfs per dag lekkerder. Je kunt hem dus in het weekend in elkaar draaien en er de hele week van eten.
Porties Bereidingstijd
10 personen 5 minuten
Porties Bereidingstijd
10 personen 5 minuten
Ingrediënten
150 milliliter Olijfolie (Italiaanse dressing)
50 milliliter Rode wijnazijn (Italiaanse dressing)
1 eetlepel Balsamico (Italiaanse dressing)
1 eetlepel Italiaanse kruidenmix (Italiaanse dressing)
Peper en zout (naar smaak)
Instructies
  1. Rode kool salade maken Snijd de kool in dunne reepjes.

    Ik heb een KitchenAid, die dit proces heel gemakkelijk maakt. Ik hoef de kool alleen nog maar in hapklare stukken te hakken voor mijn groentemolen.

    De witte kern snijd je eruit. Deze is taai en bitter. Hij heeft geen toegevoegde waarde voor deze salade.
  2. Voeg afhankelijk van de grootte van de kool 7 tot 10 eetlepels dressing toe. De rest bewaar je in een afgesloten pot in de koelkast. Je kunt de kool verder op smaak brengen met peper en zout.