Ik heb een enorme ribeye in de koelkast liggen van boerderij Nieuw Bureveld. “Op boerderij Nieuw Bureveld lopen vleesrunderen van het soort Belgisch Blauw. Ze worden geboren en groeien op op het biltse platteland. Zomers lopen ze buiten en in de winter staan ze in de pot- of loopstal en krijgen ze voer wat in de zomer gewonnen is op het land. Ongeveer 4 keer per jaar laten we een rund slachten bij een kleine huisslachterij.” Aldus de website van de familie Wismeijer.
Dat deze vanavond op mijn bord ligt is geen verrassing, maar wat serveren we erbij? Het wordt Rodekool met ribeye, welke in de landwinkel te koop is en zo van de koude grond komt. Naast de rodekool ligt een pompoen en volgens mij maakt dit de maaltijd af.
Ik heb nog appeltjes thuis van Landwinkel Nieuw Slagmaat, maar ze gaan deze keer eens niet door de rode kool. Ik heb een ander plan… Ik besluit er van 2 een appelmoes te maken.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplank, mes, mandoline of KitchenAid groenterasp en 2 pannen. |
Recept
Rodekool met Ribeye
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Een smaakvolle rodekool met ribeye van lokale producent. Voor de echte vlees liefhebber, met gepofte pompoen en zelfgemaakte appelmoes.
Porties |
Bereidingstijd |
4 personen |
15 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 personen |
15 minuten |
| |
| |
Rodekool met Ribeye
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Een smaakvolle rodekool met ribeye van lokale producent. Voor de echte vlees liefhebber, met gepofte pompoen en zelfgemaakte appelmoes.
Porties |
Bereidingstijd |
4 personen |
15 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
4 personen |
15 minuten |
| |
|
Ingrediënten
1
Pompoen ongeveer 500 tot 750 gram
1
Ribeye ongeveer 400 tot 600 gram
Instructies
Voorbereiding Verwarm de oven voor op 170 graden.
Snijd de rode kool in kleine reepjes. Je kunt dit met een groot mes doen (koksmes) of een mandoline. Ik gebruik mijn KitchenAid en zet er de groenterasp op.
Snijd de kool in vieren en dan elk kwart door de helft. Snijd de harde witte kern eruit en rasp de rest. Zet een grote pan onder de rasp of vang de rode kol eerst op in een grote schaal of kom en doe het vervolgens in een grote pan.
Groenten Pak de pompoen in aluminiumfolie in. leg deze in het midden van de voorverwarmde oven (op 170 graden) en bak hem in 30 a 40 minuten gaar.
Doe de balsamico, honing, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en 50 milliliter water met de rode kool in een pan en zet hem op het vuur. Laat de rode kool in ongeveer 30 minuten gaar koken.
Schil 2 appels en ontdoe ze van hun klokhuis, snijd ze in kleine stukjes en doe ze met 3 eetlepels water in een pan. Als het kookt, zet je het vuur direct op de laagste stand en laat je de appels gaar stomen.
Als de pompoen gaar is, haal je het folie eraf. De gaarheid is gemakkelijk te checken door de pompoen zachtjes in te drukken, als hij zacht is is hij gaar.
Je kunt nu gemakkelijk de schil eraf trekken. Doe de pompoen over in een schaal en pureer hem, door hem met een vork te prakken (dit gaat als het goed is heel gemakkelijk). Dek hem dan weer af met folie en zet hem terug in de warme oven tot alles klaar is.
Vlees Zet een pan op en laat hem goed warm worden. Wrijf het vlees in met de olie. Schroei het vlees aan beide kanten dicht en bak hem aan beide kanten ca. 3 minuten.
Strooi er naar smaak peper en zout op. Laat het vlees 5 minuten rusten (onder aluminiumfolie).
OpdienenSnijd het vlees in reepjes en verdeel over de borden met een schep rode kool, pompoenpuree en appelmoes.