De ingrediënten voor Rendang kruidenpasta komen niet van lokale producenten, maar het maakt wel heerlijk bij lokale producten. Bijvoorbeeld om een fantastische stoofschotel te maken van de sudderlappen of sukade van Boerderij Nieuw Slagmaat, of Nieuw Bureveld of bij Van Os en Landwinkel Groenekan, maar ook de Lindenhoff heeft prachtig rundvlees!
Daarom gaat dit recept toch op deze website. Bovendien zit mijn Toko in Zeist. Dat is dus in ieder geval wel een lokale ondernemer…
Dit is een typisch “Blenderen – Bereiden – Benutten – Bewaren” gerecht. Aangezien de rendang kruidenpasta hoort bij stoofvlees, reken ik de porties toe naar de hoeveelheid vlees. Dit recept is voldoende voor ruim 2 kilo vlees. Je kunt natuurlijk zoveel rendang kruidenpasta maken als je wilt en het als zodanig invriezen en bewaren. Je kunt ook de Rendang stoofschotel 1 week bewaren in de koelkast en zeker 3 weken in de diepvries.
Rendang is heerlijk bij rijst of mie met roergebakken groenten. Als je de rendang voorbereid hebt en bewaart in de koelkast of vriezer, dan heb je het bovendien in mum van tijd op tafel staan.
Ik heb heel lang gedacht dat het heel ingewikkeld was om Rendang te maken. Dit is niet zo. Het is wel gemakkelijker geworden nu we beter aan de ingrediënten kunnen komen. Laat je vooral ook adviseren bij een toko over wat zij vinden van de ingrediënten lijst en of zij zelf nog aanvullingen hebben.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender, snijplank, mes |
Recept
Porties |
2 kilo stoofvlees |
|
Rendang is voor mij dé stoofschotel van rundvlees! Ik heb heel lang gedacht dat het heel ingewikkeld was om Rendang te maken. Dit is niet zo. Het is gemakkelijker geworden nu we beter aan de ingrediënten kunnen komen.
|
- Bereiden
Snijd het rundvlees in stukjes van ca. 3 bij 3 cm. Doe olie in een pan en bak het rundvlees aan alle kanten bruin. Doe de kruidenpasta erbij en bak alles 5 minuten door. Blus het af met de helft van de kokosmelk. Doe nu de citroengras, laurier en limoenbladeren erbij. Roer goed door. laat het 1 uur pruttelen.
Doe nu de rest van de kokosmelk erbij en laat het vlees op een laag vuur nog zeker 3 uur stoven.
Als het te droog is doe je er nog wat water bij. Als het te nat is laat je het met het deksel van de pan nog even pruttelen.
Hoe langer de rendang op staat hoe droger hij wordt. - Benutten
De Rendang smaakt lekker bij roergebakken groenten en rijst of mie. - Bewaren
1 portie kruidenpasta is voldoende voor 2 kilo vlees. Je kunt de Rendang 1 week in de koelkast bewaren en 3 weken in de diepvries. Doe de Rendang in een afsluitbare bewaardoos (bijvoorbeeld tupperware)
Als je kiest voor invriezen, vries dan per persoon / maaltijd in. Dit kan natuurlijk ook in van die handige diepvrieszakjes. Ga uit van 200 à 250 gram per persoon (inclusief saus). Dit maakt het makkelijk om het ook weer in gedeelten te ontdooien bij je maaltijd.