Van ratatouille zijn letterlijk duizenden recepten te vinden. De basis is gestoofde groenten en de bekendste variant is de Franse ratatouille met courgette, aubergine, ui, knoflook en tomaat. Mijn ratatouille is net weer even anders. Ik laat bijvoorbeeld de knoflook achterwege en voeg paprika, mozzarella en olijven toe.
Mijn ratatouille is vooral sterk afhankelijk van wat beschikbaar is. Je ziet tussen de ingrediënten bijvoorbeeld een banaanpaprika in ringen gesneden. Dit is een heerlijk aromatische geelgroene puntpaprika. Je kunt een willekeurige paprika gebruiken, gebruik welke jij lekker vindt. Verder had ik sjalotten. Ik heb 3 sjalotten gesneden, dit is gelijk aan ca. 1 ui. Afhankelijk van hoe de tomaten er bij staan/hangen, gebruik ik verse tomaten en/of tomaat uit blik. Ten tijden van deze ratatouille had ik een handjevol kers tomaten. Ik vul dit dus aan met een blikje biologische tomaten. Je kunt 1 blik tomaten uitstekend vervangen door 4 rijpe gewone tomaten. Voor het gemak zou ik de verse tomaten wel blenderen tot pulp.
Ik ben dol op stoofschotels. Je hebt weinig afwas (1 pan, 1 snijplank, 1 mes), je hoeft er niet heel erg bij na te denken en de smaken van al die verschillende groenten zorgen voor een feestje op je bord. Bovendien zijn restjes stoofschotel ook heerlijk:
- Voeg bouillon toe en blender tot een soep
- Eet de groenten koud bij de lunch met rijst, wat sla en een dressing van olijfolie en balsamicoazijn
- Snijd de ratatouille fijner en kook het nog een half uurtje, op zacht vuur, in. Laat het afkoelen en rol het in een plakje rauwe courgette als borrelhapje
De oorsprong van ratatouille is een beetje omstreden. De Catalanen claimen dat het gerecht afstamt van het Catalaanse gerecht samfaina of xanfaina. De ratatouille is wel wat grover gesneden. De tomaten krijgen daardoor minder de kans om met de ui te karameliseren. Ratatouille is dus wat minder dik dan samfaina. Verder zit in samfaina paprika i.p.v. courgette.
Ik eet stokbrood bij ratatouille, maar het smaakt natuurlijk ook goed bij rijst of pasta. Voor mij is ratatouille vegetarisch. Mocht je er vlees bij willen eten, zou ik gaan voor een gebakken kipfilet.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: pan, snijplank en mes |
Recept Ratatouille
Ratatouille
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Ratatouille kent duizenden varianten. In mijn ratatouille zit bijvoorbeeld ook paprika, mozzarella en olijven naast de gebruikelijke aubergine, courgette, ui en tomaten. verder gebruik ik venkel naast de Provençaalse kruiden.
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
10 minuten |
| |
| |
Ratatouille
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Ratatouille kent duizenden varianten. In mijn ratatouille zit bijvoorbeeld ook paprika, mozzarella en olijven naast de gebruikelijke aubergine, courgette, ui en tomaten. verder gebruik ik venkel naast de Provençaalse kruiden.
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 Personen |
10 minuten |
| |
|
Instructies
Snijd de courgette en aubergine in plakjes. Snijd de ui en paprika in ringen en halveer de kersen tomaten. Als je verse tomaten gebruikt i.p.v. tomaten uit blik, is dit ook het moment dat je ze blendert tot pulp.
Zet een hapjespan (of andere pan met hoge rand) op met een beetje olie. Voeg de tomaten uit blik (of verse tomatenpulp), Provençaalse kruiden en venkel toe. Blus de tomaten af met rode wijn.
Breng het aan de kook en zet dan het vuur zacht. Wacht tot de tomaten saus rustig is (het niet meer enorm spettert) en roer af en toe een beetje door. Dit duurt ca. 5 minuten.
Druk om en om een plakje courgette en aubergine in de tomatensaus en laat ze overlappen, tot alles in de saus ligt. Strooi de ui en paprika erover en druk het een beetje aan met een pollepel. Wacht nog even met de kersen tomaten. Doe de deksel op de pan en laat het 10 minuten met rust.
Roer de ratatouille goed door, druk het weer een beetje aan laat het nogmaals met de deksel op de pan 10 minuten stoven.
Roer de ratatouille goed door en druk het weer een beetje aan, verdeel nu de kersentomaten erover, breek ook de mozzarella in kleine stukjes en leg het op de ratatouille. Laat het verder pruttelen zonder deksel. Snijd tot slot de olijven in plakjes en verdeel het over de ratatouille.
Snijd het stokbrood in plakjes en we kunnen aan tafel!