Rabarberlimonade

Deze rabarberlimonade is “for adults only”. Er zit namelijk wijn in. Volgens mij is alle alcohol door het kookproces wel vervlogen, maar omdat ik dit niet zeker weet, raad ik aan deze limonade lekker zelf op te drinken en de kids wat anders aan te bieden.

rabarber gescheiden van sapDe rabarber uit dit recept wordt gebruikt voor 2 recepten. Van het rabarber sap maak ik deze rabarberlimonade en van de moes die in de zeef achterblijf (ca. 500 gram) maak ik rabarberbrood. Het rabarberbrood is gebaseerd op hetzelfde principe als bananenbrood.

Van een “keukenvriendin” Nigella Lawson (geweldige TV kok) had ik al geleerd dat bloedsinaasappel, rabarber en muskaatwijn heel goed met elkaar smaakt. Ik heb alleen na de rabarberjam nu geen zin om haar rabarber- en wijngelei te maken. Het wordt dus een drankje. Een heerlijk zalmroze lentefris drankje; rabarberlimonade!

Mocht je geen bloedsinaasappelsap kunnen vinden, dan kun je sinaasappelsap gebruiken. Nog beter is om 1 of 2 bloedsinaasappels of sinaasappels vers uit te persen. Het bloedsinaasappelsap versterkt wel de roze kleur van de rabarber en is ook lekkerder dan een gewone sinaasappel.

Zoek je per ongeluk nog naar een dessertwijn voor bij het rabarber dessert? Mix deze rabarberlimonade met extra muskaatwijn en garneer met een blaadje munt of citroenmelisse (staat ook afgebeeld in de foto). Verder is het ook een lekkere basis voor een cocktail. De limonade blijft ongeveer 2 weken goed in de koelkast. Als je hem invriest kunnen je hem wel 3 maanden bewaren. Ik zou hem dan wel als ijsblokjes invriezen, zodat je per portie kunt ontdooien.

Heb je zelf lekkere drankjes (met of zonder alcohol) gemaakt met deze rabarberlimonade? Deel deze dan met ons door hier te klikken, dan zetten jouw recept op de site!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: snijplank en mes.

 Recept

 

Rabarberlimonade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Deze rabarberlimonade is "for adults only". Er zit namelijk wijn in. Volgens mij is alle alcohol door het kookproces wel vervlogen, maar omdat ik dit niet zeker weet, raad ik aan deze limonade lekker zelf op te drinken en de kids wat anders aan te bieden.
Porties Bereidingstijd
5 deciliter 5 minuten
Kook Tijd
1 uur
Porties Bereidingstijd
5 deciliter 5 minuten
Kook Tijd
1 uur
Rabarberlimonade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Deze rabarberlimonade is "for adults only". Er zit namelijk wijn in. Volgens mij is alle alcohol door het kookproces wel vervlogen, maar omdat ik dit niet zeker weet, raad ik aan deze limonade lekker zelf op te drinken en de kids wat anders aan te bieden.
Porties Bereidingstijd
5 deciliter 5 minuten
Kook Tijd
1 uur
Porties Bereidingstijd
5 deciliter 5 minuten
Kook Tijd
1 uur
Ingrediënten
750 gram Rabarber
200 milliliter Bloedsinaasappelsap
200 milliliter Witte wijn (zoet, bij voorkeur muskaat)
4 eetlepels Honing
Instructies
  1. Was de rabarber en snijd hem in stukken van ca. 3 cm. Leg ze in een ovenschaal.
  2. rabarber in de ovenMeng in een maatbeker; bloedsinaasappelsap, muskaatwijn met 4 eetlepels honing en roer totdat de honing is opgelost. Giet het mengsel over de rabarber in de ovenschaal.
  3. Dek de ovenschaal af. Ik heb dit zelf met een bakplaat gedaan, maar dit kan ook met aluminiumfolie.

    rabarber uit de ovenSchuif de schaal in een koude oven en stel de oven in op 1 uur en op 170 graden.

    Laat de rabarber voor verder gebruik even afkoelen, zodat je je handen er niet aan brand.
  4. rabarber gescheiden van sapZeef de rabarber tot je ca. 500 ml sap hebt opgevangen en er ca. 500 gram rabarbermoes in de zeef ligt. Bewaar de rabarbermoes voor een heerlijk rabarberbrood. Dit kan ook in de koelkast of vriezer, zodat je hier later mee verder kunt.
  5. Doe de limonade over in een fles en laat hem verder afkoelen in de koelkast.

    Voor gebruik vind ik het lekker om het sap 50-50 te verdunnen met water, spa rood of… Muskaatwijn. Je kunt dit natuurlijk afstemmen op je eigen smaak. Mocht de limonade naar jouw smaak niet zoet genoegd zijn, voeg dan nog gerust na afloop wat honing toe, tot je het lekker vind.