Weer zo’n heerlijke bos raapstelen in mijn landgoedpakket! Ik heb eerst raapstelen pesto gemaakt. De helft van mijn raapstelen pesto vries ik (per porties van 3 eetlepels) in, zo heb ik een ready-to-go pastasaus in m’n vriezer liggen. De rest van de pesto is deze week mijn broodbeleg.
Ik heb na het maken van de pesto nog raapstelen over en besluit hiervan een raapstelen stamppot te maken.
Vanavond eten we dus raapstelen stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei. Mijn lievelingseten was vroeger andijvie stamppot. Als ik dan in het weekend thuis kwam van studeren, mocht ik kiezen wat we gingen eten. Dit was, als ze in het seizoen was, dan ook steevast andijvie stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei.
Nu heb ik geen andijvie, maar wel raapstelen en ik besluit mijn moeder’s recept van deze andijvie stamppot toe te passen op raapstelen. Mijn moeder is vegetarisch, zij at de stamppot zonder spek. Je kunt dit dan ook prima weglaten. Verder is het een heel puur en simpel gerecht, het heeft ook verder niets nodig, maar natuurlijk kun je het nog aankleden met verse kruiden. Bieslook, peterselie en wat citroenrasp zou erg lekker smaken. Ik strooi er zelf op mijn bord nog een theelepeltje dukkah over, maar mijn man wil het zonder verdere opsmuk.
De eitjes en het spek komt vanzelfsprekend ook weer van de boerderij. Manlief is zo vriendelijk geweest om weer voor de komende maand varkensvlees te halen bij Boerderij Nieuw Burenveld en heeft daar ook gelijk weer de wekelijkse eitjes gehaald.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: snijplank en mes. |
Recept
Raapstelen stamppot
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Vanavond eten we een raapstelen stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei. Mijn lievelingseten was vroeger andijvie stamppot. Als ik dan in het weekend thuis kwam van studeren, mocht ik kiezen wat we gingen eten. Dit was, als ze in het seizoen was, dan ook steevast andijvie stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei. Ik besluit mijn moeder's recept van de andijvie stamppot eens toe te passen op raapstelen.
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
| |
| |
Raapstelen stamppot
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Vanavond eten we een raapstelen stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei. Mijn lievelingseten was vroeger andijvie stamppot. Als ik dan in het weekend thuis kwam van studeren, mocht ik kiezen wat we gingen eten. Dit was, als ze in het seizoen was, dan ook steevast andijvie stamppot met gebakken spekjes en een gekookt ei. Ik besluit mijn moeder's recept van de andijvie stamppot eens toe te passen op raapstelen.
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
| |
|
Ingrediënten
500 gram
Aardappelen (beetje kruimig is handig bij stamppot)
Instructies
Kook de eieren hard in ca. 8 minuten.
Wrijf de speklapjes in met Hollandse pot kruidenmix en een beetje peper en zout. Bak ze op een laag vuur knapperig.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook de aardappels in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en bewaar een deel van het kookvocht. Doe de boter alvast bij de warme aardappels.
Was de raapstelen, verwijder de wortels en hak ze fijn. Stamp de aardappels, roomboter en een scheutje kookvocht met de rauwe raapstelen. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper en zout.