Raapstelen pesto

Raapstelen groeien goed in moestuinen en toevallig is het nog lekker ook. Een beetje pittiger dan rucola en het blad is wat soepeler. Je kunt het roerbakken, door gekookte aardappelen stampen, soep van koken en salade van maken. Het is dus voorradig, lekker en veelzijdig.

Ik was dan ook enthousiast en niet verrast, dat in mijn eerste groente tonnetje van Landgoed Vollenhoven een bos raapstelen zat. Ik besluit er raapstelen pesto van te maken. Zo kan het door de pasta, door de salade, op mijn brood en kan ik er zeker een week lang van genieten. Als het dan nog niet op is gaat het per portie in de diepvries als pastasaus.

Ik heb mijn Amerikaanse “cups” gebruikt bij de bereiding. Ik snijd de stelen eraf en het raapstelenblad is zo licht dat ze moeilijk precies zijn af te wegen. Als je deze maatbekers mist, kun je een koffie- of theekop gebruiken.

raapstelen pesto op toastAls je op ingrediënten zoekt en “raapstelen pesto” intypt, dan zie je hoe ik de pesto in recepten verwerk. Bijvoorbeeld in de Lentemacaroni of Moestuin macaroni, maar ook in de Brave Hendrik taart.

De pesto op zich is ook al een feestje. Zo hadden wij hem vanavond bij de borrel:

  • Toast
  • Raapstelen pesto
  • Gerookte wilde zalm
  • Peper en zout naar smaak

In mijn tonnetje zit ook 5 takjes oregano. Ik gebruik 1 eetlepel blaadjes voor dit recept (1 takje). De oregano kan in dit recept ook vervangen worden door een Italiaanse kruidenmix. Ik maak de mijne zelf, maar je kunt deze in potjes kopen in de supermarkt. De overige 4 takjes oregano droog ik voor mijn Italiaanse Kruidenmix. Deze is bijna op en ik heb al tijm, rozemarijn en salie gedroogd. De oregano komt dus precies op tijd!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: Blender, snijplank en mes

Recept Raapstelen pesto

Raapstelen pesto
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een raapstelen pesto is zo veelzijdig. Op brood, door pasta, in salades en in de soep... Ik hoop dat het seizoen voor raapstelen nog lang aanhoud!
Porties Prep Tijd
8 volle eetlepels 10 minuten
Kook Tijd
3 minuten
Porties Prep Tijd
8 volle eetlepels 10 minuten
Kook Tijd
3 minuten
Raapstelen pesto
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een raapstelen pesto is zo veelzijdig. Op brood, door pasta, in salades en in de soep... Ik hoop dat het seizoen voor raapstelen nog lang aanhoud!
Porties Prep Tijd
8 volle eetlepels 10 minuten
Kook Tijd
3 minuten
Porties Prep Tijd
8 volle eetlepels 10 minuten
Kook Tijd
3 minuten
Ingrediënten
1 1/2 Cup Raapstelen goed aandrukken
30 Gram Oude kaas
4 blad Salie (VERS. Indien gedroogd is 4 blad > 1 theelepel)
1 Sjalot
1 eetlepel Oregano (VERS. Indien gedroogd is 1 eetlepel > 1 theelepel)
1 theelepel Zeezout
Olie Koolzaad of olijfolie toevoegen tot het de gewenste dikte heeft
Porties: volle eetlepels
Instructies
  1. Rooster de pistachenootjes in een pan.
  2. Was de raapstelen en droog ze met een slacentrifuge of in een theedoek.
  3. Doe alles in de blender en "pulse" tot het pulp is. Voeg steeds een beetje olie toe totdat je tevreden bent over de dikte. De pesto blijft zeker 1 week goed in de koelkast. Top hem af met een klein laagje olie.