Pistache nougat brokken van een bittere karamel met deze zoete geroosterde noten. Dit is een mooie match. Je kunt het grof gebruiken om een taart of een dessert mee te decoreren. Dan is het voldoende om hem met een zwaar voorwerp in brokken te slaan. Ik doe dit met mijn vijzel.
Fijngemalen in de blender wordt het nougatine, waarmee je ijsjes, trifles en andere desserts mee kunt decoreren.
Ik heb een notenallergie, maar op de een of andere manier kan ik wel pistachenoten eten. Dat is dan ook gelijk mijn grote vriend op het gebied van nootachtige smaken in mijn recepten. Ik gebruik hem vaak in pesto’s, zie bijvoorbeeld de rucola pesto en de raapstelen pesto. In gewone pesto met basilicum gebruik ik pijnboompitjes. Satésaus maak ik ook van pistachenoten in plaats van pinda’s. Pistachemeel vervangt amandelmeel en als ik zoek naar een nootig krokantje, is dit dus ook altijd met deze noot.
Een recept op deze website met pistache nougat is bijvoorbeeld de Pavlova’s bittersweet symphony. Er worden ook verschillende voorstellen gedaan bij de koffie custard en bij de merengue voor gebruik van de pistache nougat. Daarnaast kun je het natuurlijk ook gewoon snoepen in pure vorm. Het heeft een heel eigen smaak, welke op zichzelf ook al erg lekker is bij een kopje koffie.
Pistaches groeien niet in Nederland. Hoort het dit recept dan wel op deze site? Het antwoord is volmondig: “JA!” Deze nougat(ine) gebruik ik namelijk over taarten, ijs en allerlei nagerechten die weer gemaakt zijn met producten van hier.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: 2 schaaltjes, pan met dikke bodem, bakpapier, bakplaat en zwaar object. (ik gebruik mijn vijzel) |
Recept Pistache nougat(ine)
Porties | Bereidingstijd |
8 personen | 5 minuten |
Kook Tijd |
5 minuten |
|
|
Pistache nougat brokken van een bittere karamel met deze zoete geroosterde noten. Dit is een mooie match. Je kunt het grof gebruiken om een taart of een dessert mee te decoreren.
|
- Rooster de pistachenootjes en stort ze op een vel bakpapier.
- Smelt de suiker in een pan tot het een donkerbruine karamel is. Hij is bitter, maar NIET verbrand.
- Rasp van 1 sinaasappel de schil (zonder het wit) over de pistachenootjes.
- Giet de karamel over de nootjes tot ze zo goed als bedekt zijn en laat de nougat afkoelen (uitharden)
- Vouw het bakpapiertje dicht over de nougat en sla met de onderkant van een pan (of een ander zwaar voorwerp, ik gebruik mijn vijzel) de nougat in stukjes.