Piccalilly

Ik vind het lekker om verschillende groenten te combineren en ik gebruik van groente wat ik nodig heb. Dan kom ik zo nu en dan op een punt dat ik van allerlei groente nog een beetje in mijn koelkast heb liggen. Over het algemeen volgt dan een stoofschotel, soep of pasta o.i.d. Vandaag niet. Ik besluit er piccalilly van te maken. Ik ben handig met een mes, een grote fan van mosterd en van zoet-zuur, dus verdiep ik me in alle verschillende bereidingen en smaakcombinaties. Geen recept sluit aan bij wat ik in huis heb, dus maak ik mijn eigen variant.

N.B. Ik gebruik groente die ik in huis heb, je kunt hier dus mee afwisselen. Ik doe hieronder een voorstel, maar alles kan erin. Ik heb ook al eens spruiten gebruikt en broccoli. Ik zou geen bieten gebruiken omdat het de kleur ernstig beïnvloed, maar qua smaak zou het wel kunnen.

Omdat ik de “gele saus” lekker vind, gebruik ik ca. 800 gram groente, je kunt nog zeker tot 1 kilo opvullen zonder het verdere recept aan te passen. Je heb dan wel een andere saus-groente verhouding. De mango is optioneel, wij proefden hem terug in de piccalilly en vonden het een toegevoegde waarde hebben, maar ik heb het ook vaak gemaakt zonder mango.

 

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: GROTE kom of schone emmer, vergiet, soeppan en schone bewaarpotten.

Recept

Piccalilly
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een fris en pittig zoet-zuur, dat lekker smaakt bij veel gerechten.
Porties
2 liter
Porties
2 liter
Piccalilly
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een fris en pittig zoet-zuur, dat lekker smaakt bij veel gerechten.
Porties
2 liter
Porties
2 liter
Ingrediënten
800 gram Diverse groenten (paprika, ui, venkel, peen, bloemkool, sperzieboon)
1 handvol Zeezout
1 eetlepel Koolzaadolie
1 eetlepel Mosterdzaad
1 eetlepel Komijnzaad
1 eetlepel Kurkuma
1/2 Nootmuskaat geraspt
1 eetlepel Mosterdpoeder
2 eetlepe Bloem
500 milliliter Azijn appelazijn
1 Mango (optioneel) was wat onrijp
3 eetlepel Suiker
1 theelepel Tijm
1 theelepel Rozemarijn
1 theelepel Salie
4 blad Laurier
1 theelepel Citroensap
100 milliliter Water
Porties: liter
Instructies
  1. Snijd de groente (ook de boontjes) in kleine blokjes of reepjes. Doe alle groenten in een kom, voeg het zout toe en zoveel water dat alles onderstaat. Laat op een koele plek 1 uur rusten.
  2. Snijd de appel, mango en peper in kleine stukjes en doe het met een theelepel citroensap in een kom.
  3. Verhit de olie in een ruime pan. Verwarm hierin mosterdzaad, komijn, kurkuma en nootmuskaat tot het aroma loskomt.
  4. Draai het vuur laag en voeg mosterdpoeder, de bloem en een scheut azijn toe. Roer goed tot een dikke pasta ontstaat. Voeg al roerend beetje bij beetje de rest van de azijn en 100 milliliter water toe om een gladde pasta te krijgen.
  5. Voeg de appel, mango, suiker, tijm, rozemarijn, salie en laurier toe en laat 2-3 min koken.
  6. Laat de gezouten groenten uitlekken en voeg ze goed roerend toe, zodat het allemaal bedekt wordt met de pittige pasta. Laat 10-15 min koken tot de groenten zachter worden en vocht los gaan laten.
  7. Schep in gesteriliseerde potten (in de oven of in de vaatwasmachine op het glasprogramma) en draai de deksels goed dicht.