Peultjes pasta

Peultjes pasta met eendenbout en jus van bramen en kersen tomaatjes of -romaatjes. Een niet alledaagse combinatie, maar hij werkt goed! Je kunt de eendenbout prima vervangen door kippenpoten. De eendenbout of kippenpoot moet wel al gaar zijn voordat je hem in dit recept toepast. Mijn eendenbout is gekonfijt, dit maakt hem heerlijk mals en sappig!

Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwt. Je eet zowel de peul als de piepkleine doperwtjes die zich al in de peul ontwikkelen. Er zit veel vitamine C, kalium en magnesium in.

PeultjesIn dit gerecht blancheer ik de peultjes eerst 3 minuten voordat ik ze verder verwerk. Blancheren betekent dat ik ze kort kook en daarna afspoel met koud water. Hierdoor blijven ze heel mooi groen en het oog wil ten slotte ook wat!

Je kunt ze niet rauw eten omdat ze een, voor ons, giftige stof bevat die verdwijnt als je de peultjes kookt. Kook ze ook niet te lang, dan worden ze een beetje bitter. Je wil dat die zoete, frisse smaak van de peul behouden! 5 minuten is een mooie kooktijd.

Wij houden van pasta, deze peultjes pasta wordt niet gedragen door een saus. Een licht en zomers gerecht met volle smaken van heerlijke jonge peultjes, verse bramen, tomaatjes en eendenbout of kippenpootjes (afhankelijk waar je voor kiest).

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, snijplank, ovenschaal en 2 pannen.

 Recept

Peultjes pasta
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Peultjes pasta met eendenbout en jus van bramen en kersen tomaatjes of -romaatjes. Een niet alledaagse combinatie, maar hij werkt goed! Je kunt de eendenbout prima vervangen door kippenpoten. De eendenbout of kippenpoot moet wel al gaar zijn voordat je hem in dit recept toepast. Mijn eendenbout is gekonfijt, dit maakt hem heerlijk mals en sappig!
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Peultjes pasta
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Peultjes pasta met eendenbout en jus van bramen en kersen tomaatjes of -romaatjes. Een niet alledaagse combinatie, maar hij werkt goed! Je kunt de eendenbout prima vervangen door kippenpoten. De eendenbout of kippenpoot moet wel al gaar zijn voordat je hem in dit recept toepast. Mijn eendenbout is gekonfijt, dit maakt hem heerlijk mals en sappig!
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Porties Prep Tijd
4 personen 30 minuten
Kook Tijd
30 minuten
Ingrediënten
2 Eendenbout of Kippenbout
300 gram Peultjes
3 Sjalot
15 Bramen
200 gram Pasta
1 theelepel Tijm
1 takje Verveine
3 eetlepels Balsamico
Peper en zout (naar smaak)
Porties: personen
Instructies
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

    Verwijder het vel van de gare (gekonfijte) eendenbout. Doe de eend in een ovenschaal samen met de bramen, tomaatjes, tijm, verveine en 2 eetlepels balsamicoazijn. De eend, bramen, tomaatjes en kruiden gaan 20 minuten in de oven. De eend is al gaar, maar de smaken van de verschillende ingrediënten gaan op deze manier samenkomen.
  2. Ondertussen…

    Breng in een pan ca. 1 liter water aan de kook. Maak de peultjes schoon, d.w.z. haal de kroontjes ervan af en trek eventueel wat taaie draadjes van de zijkanten van de peultjes. Als het water kookt doe de de peultjes erin en laat ze 3 minuten koken. Schep ze eruit en spoel ze af met koud water.
  3. Kook nu de pasta, volgens aanwijzingen op de verpakking, in het nog kokende peultjeswater. Ik heb pijpjes macaroni gebruikt, maar gebruik gerust; spaghetti, tagliatelle, strikjes of een andere pasta die je lekker vind.
  4. Zet een pan op een midden-zacht vuur en verwarm 2 goede eetlepels olijfolie. Snipper de sjalotjes en fruit ze in de olie. Doe de peultjes erbij samen met de resterende balsamico (eventueel meer naar smaak).

    Haal de eend uit de oven en trek het vlees van het bot. Dit gaat als het goed is heel gemakkelijk nu. Meng het voorzichtig om met de bramen en tomaatjes, zodat alles een beetje herkenbaar blijft (het oog wil ten slotte ook wat). Voor mij is het geheel zout genoeg, maar ik maal er wel wat verse peper over.
  5. Schep de pasta bij de uitjes en peultjes. Voeg peper en zout toe en roer door. Leg de eend met tomaatjes en bramen er bovenop en laat iedereen opscheppen wat hij wil.
  6. Peultjes pastaOp mijn bord kruimel ik er nog wat feta over, maar dit mag ook een geraspte oude kaas zijn, Parmezaan of pecorino. Als je geen kaasliefhebber bent, laat je dit gewoon weg.