Pavlova taart

Pavlova makenIk heb deze taart een “subtitle” gegeven. Enerzijds door de smaakcombinatie van bittere karamel en koffie met het zoete van het fruit en merengue. Anderzijds door de bereidingswijze. Accepteer namelijk dat je de komende 4 uur nergens heen gaat! Trek iets comfortabel aan en zet alvast een lekker muziekje op. Je gaat inspannend ontspannen met de geuren en magie van mijn Pavlova’s bittersweet symphonie!

Anna Pavlova was een Russische balletdanseres die in de 20-er jaren door Australië en Nieuw-Zeeland tourde. Omdat zij destijds heel populair was, werd ter ere van haar aanwezigheid een dessert bedacht dat volgens beide landen haar danstechniek presenteerde; licht en luchtig, maar o zo elegant. Het is tot op de dag van vandaag nog niet helder in welk land nu de oorsprong ligt van de Pavlova taart. Beiden claimen dat zij het recept bedacht hebben. Voor beide landen is het dan ook een nationaal gerecht dat bij feestelijkheden geserveerd wordt.

Deze Pavlova heb ik bedacht (in Nederland) voor de bruiloft van een vriendin van mij. Hij heeft vervolgens al op veel verjaardagen gestaan, met verzoek het recept achter te laten… Hierbij ;-)…

Neem de bereidingswijze even goed door. De Pavlova bestaat uit 3 recepten (dit is inclusief de basis: merengue), vers fruit en slagroom. Gelukkig zijn alle recepten heel simpel, laat je hierdoor dan ook echt niet uit het veld slaan. Om het nog gemakkelijker te maken worden de recepten ondersteund met stappenplan, foto’s en video. Verder leg ik uit hoe je van deze recepten 1 taart maakt en zelfs dat is ook weer simpel!

Zeker niet alle ingrediënten voor dit recept komen uit de regio, maar natuurlijk zijn de kippen van Boerderij Burenveld verantwoordelijk voor de eitjes, de frambozen groeien bij Westeneng in Bunnik en de melk en slagroom komt van Landwinkel de Kopermolen.

Pavlova smaakt fantastisch, maar bakt zichzelf niet. Dat wil zeggen… AAN DE SLAG!

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Elk van de 4 recepten geeft aan wat je daarvoor nodig hebt. Voor dit recept heb je alleen nog nodig een mooie serveerschaal en 4 lepels nodig.

Recept Pavlova’s bittersweet symphony

Pavlova taart
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Pavlova's bittersweet symphony is net anders dan de standaard Pavlova. Met koffie, citrusvruchten, kardemom merengue en pistache nougat; een showstopper!
Porties Prep Tijd
12 Personen 15 Minuten
Kook Tijd
3 Uur
Porties Prep Tijd
12 Personen 15 Minuten
Kook Tijd
3 Uur
Pavlova taart
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Pavlova's bittersweet symphony is net anders dan de standaard Pavlova. Met koffie, citrusvruchten, kardemom merengue en pistache nougat; een showstopper!
Porties Prep Tijd
12 Personen 15 Minuten
Kook Tijd
3 Uur
Porties Prep Tijd
12 Personen 15 Minuten
Kook Tijd
3 Uur
Ingrediënten
1 theelepel Azijn
1 theelepel Maïzena
400 milliliter Koffie
100 milliliter Melk
250 milliliter Slagroom
2 eetlepels Meel
575 gram Suiker
2 theelepels Kardemom
1/4 theelepel Zout
5 Sinaaspappels of mineola's
150 gram Frambozen
Porties: Personen
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 110 C en zet alle ingrediënten klaar
 2. Kademom merengueKARDEMOM MERENGUE - Recept en werkwijze

  Bij het splitsen van de eieren doe je 4 van de 6 eierdooiers in een schaaltje voor de koffie custard.

  Zet de merengue zeker 2 uur in de oven. Ondertussen gaan we alles maken wat we er op willen leggen!
 3. koffie custardKOFFIE CUSTARD - Recept en werkwijze

  Gebruik de 4 eierdooiers die je over hebt van de merengue. De overige 2 eierdooiers kun je voor een ander recept gebruiken, bijvoorbeeld voor mayonaise.
 4. Pistage nougatPISTACHE NOUGAT - Recept en werkwijze

  Zet alvast een bakblik klaar met bakpapier, zodat je de gekarameliseerde nootjes straks gelijk op het bakpapier kunt storten.
 5. ONTVELLEN (uitsnijden) VAN SINAASAPPEL OF MINEOLA - De werkwijze wordt helder uitgelegd in de hulpvideo.  Bewaar de uitgesneden partjes los van de frambozen tot gebruik in de koelkast. Ze zijn nu kwetsbaar, dus verstandig om er niet door te roeren.
 6. Alle onderdelen zijn klaar, inmiddels moeten de ca. 2 uur voorbij zijn, de oven kan dus uit en laat de merengue in de oven afkoelen.

  Als alle onderdelen zijn afgekoeld, hebben we als het goed is de slagroom en meegekookte vanilleboon nog over. Schraap alle eventueel achter gebleven vanillezaadjes uit de boon en meng het door room. Klop de slagroom lobbig.

  Ruim alle rommel op. Je kunt de losse onderdelen nu nog zeker 2 dagen bewaren en als je niet van plan bent de taart direct te eten, wacht dan ook met het samenstellen tot je de taart nodig hebt.
 7. Zet de spullen dan klaar voor het samenstellen van Pavlova 's bitter sweet symphony: De presenteerschaal, 3 lepels, een schaar, de merengue, custard, slagroom, fruit en nougat.

  Leg de merengue op de gewenste presenteer schaal. Knip de randen van het bakpapier af in plaats van het te verwijderen. Neem van mij aan: "de kans op breken bij verwijdering is ENORM!"

  Roer de koffie custard goed door, schenk het met de vanille slagroom in het midden van de merengue tot een beetje een gemarmerd effect ontstaat.

  Schik de partjes mineola of sinaasappel en frambozen er boven op.

  Verdeel als laatste de grove pistache nougat nog over het fruit en serveer direct.