Tegenwoordig wordt de patisson voornamelijk geplukt als hij helemaal rijp is en gebruikt als tafel decoratie. Zonde! Het is namelijk een heerlijke groente en vandaag wordt het een smakelijke decoratie bij een stukje gebraden rosbief.
Samen met een paar bietjes veranderd deze patisson in een heerlijke een ovenschotel. Net voor ik hem op tafel zet gaan er nog wat pistachenootjes, zeezout, sesamolie en geraspte pecorino over.
In mijn landgoedpakket zat een forse patisson, ook wel zomer pompoen of bisschopsmutsje genoemd. Het is familie van de komkommer en zit qua smaak en structuur tussen pompoen en courgette in.
Ze zijn het lekkerst als ze nog klein zijn (ca. 7 cm) en dus eigenlijk onrijp. Dan zijn het net kleine, knapperige, zoete courgettes. Hoe rijper (en groter) de vrucht wordt, des te zachter het vruchtvlees en milder wordt de smaak. Ze zijn dan nog wel steeds lekker en vooral geschikt om te vullen. Het midden haal je er uit, daar zitten tegen die tijd pitten die niet heel lekker zijn. Dit gat kun je vervolgens vullen met paddenstoelen en kruiden, of gehakt, of een smakelijke rijst of couscous schotel.
Mijn patisson is al vrij fors en het midden snijd ik weg. In plaats van hem te vullen maak ik er een ovenschotel van. Het vruchtvlees van mijn patisson is al een beetje sponsig en neemt de smaken aan van alles wat er bij en overheen gaat. Daar maak ik natuurlijk gretig gebruik van; bietjes, wat tijm, rozemarijn, versgemalen peper en olijfolie voordat hij in de oven gaat. Wanneer hij uit de oven komt gaan er nog pistachenoten met zeezout, sesamolie en wat geraspte pecorino over. Voeg eventueel nog extra peper toe en… Smullen!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: snijplank, mes |
Recept Patisson met bietjes
Pattison met bietjes
Stemmen: 21
Score: 3.57
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Tegenwoordig wordt de patisson voornamelijk geplukt als hij helemaal rijp is en gebruikt als tafel decoratie. Zonde! Het is namelijk een heerlijke groente en vandaag wordt het een smakelijke decoratie bij een stukje gebraden rosbief.
Porties |
Bereidingstijd |
3 Personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
3 Personen |
5 minuten |
| |
| |
Pattison met bietjes
Stemmen: 21
Score: 3.57
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Tegenwoordig wordt de patisson voornamelijk geplukt als hij helemaal rijp is en gebruikt als tafel decoratie. Zonde! Het is namelijk een heerlijke groente en vandaag wordt het een smakelijke decoratie bij een stukje gebraden rosbief.
Porties |
Bereidingstijd |
3 Personen |
5 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
3 Personen |
5 minuten |
| |
|
Instructies
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de patisson en de bietjes in dunne plakjes.
Verdeel de plakjes om en om in een ovenschaal. Doe de olijfolie, tijm, rozemarijn erover en maal wat peper boven de ovenschotel. Dek de schotel af met aluminium folie en zet hem 30 minuten afgedekt in de oven. Haal de aluminium folie er van af en zet hem vervolgens nog 15 minuten onafgedekt in de oven.
Ondertussen zet je een droge pan op het vuur. Kneus de pistachenootjes en bak ze in de pan met een theelepel zeezout. Als je de nootjes goed begint te ruiken doe je de sesamolie erbij en haal je de pan van het vuur.
Als de patisson klaar is schep je de pistachenootjes erover. Maal tot slot nog wat pecorino fijn en strooi deze over de ovenschotel. Voeg eventueel nog wat extra vers gemalen peper toe.
In 3 stappen een bijzonder groente gerecht op tafel.