Ik kook graag met kruiden. Deze oosterse kruidenmix is ontstaan toen ik mijn kant-en-klare assortiment wilde vervangen met een ik-weet-precies-wat-hier-in-zit assortiment. Ik heb mijn blender geïnspecteerd. Hierin blijk ik kruiden te kunnen fijnmalen en dat biedt perspectief! Ik heb vervolgens diverse kruidenmixen bedacht voor het inmaken van producten, ter vervanging voor kant-en-klare oosterse mixen en voor alledaags gebruik.
Er zit jaren experimenten aan deze oosterse kruidenmix. Eerst was het teveel kerrie-achtig, vervolgens was de verhouding tussen koriander en komijn niet in balans en tot slot miste ik nog een fisse noot, waardoor er eerst teveel gember in ging en uiteindelijk limoenblaadjes zijn toegevoegd. Het heeft daardoor een Indiaas oosters tintje in plaats van een Chinees oosters tintje. Het zou dus ook een Curry kruidenmix kunnen heten, maar ik vind hem perfect zo en gebruik hem vaak in mie gerechten en bij curry.
Hij smaakt ook lekker in tomaten soepen en sauzen en over knapperig gebakken kikkererwten. Dan is het niet zozeer oosters, maar geeft het gewoon net even een tintje “anders” mee aan het gerecht.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Blender of koffiemolen en pan. |
Recept Oosterse kruidenmix
Deze oosterse kruidenmix is ontstaan toen ik met mijn kant-en-klare assortiment wilde vervangen met een ik-weet-precies-wat-hier-in-zit assortiment. Na jaren ermee te hebben geëxperimenteerd is hij nu perfect! |
- Doe alle kruiden (behalve de zout) in een pan.
Verwarm de zaadjes tot het aroma los komt.
Haal dan de pan van het vuur af en laat de zaadjes afkoelen.
Doe de zaadjes en het zout in de blender of een kruidenmolen of een koffiemolen en maal tot poeder.