Toen deze grappige muismeloen in het landgoedpakket binnenkwam, keek ik toch even raar op. Uitgaande van het uiterlijk (en de naam) verwachtte ik een soort mini-watermeloen, Ik sneed hem dus gelijk open om de rode binnenkant te bewonderen… Van binnen ziet de muismeloen er echter uit als een komkommer en zo smaakt hij ook.
De muismeloen smaakt naar een kant-en-klare komkommersalade. Hij wordt ook wel olijfkomkommer genoemd. Hij heeft een fruitig zuurtje (citrus-achtig), maar hij is absoluut niet echt zuur, vooral fris als een komkommer. Heerlijk om zo te snoepen, toch is het natuurlijk ook een ontzettend leuk ding (als je er aan kunt komen) om hem bij een dinertje te gebruiken. Bovendien hoef je er dan nauwelijks nog iets mee te doen, alles zit er al in!
De plant groeit oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en Mexico. Hier worden deze vruchten vaak ingelegd in azijn en als augurk gegeten. Ik vind dat zonde! Ze zijn heerlijk door salades, probeer de volgende combinaties maar eens:
- Muismeloen, tomaat, feta, paprika, lente ui en wat gemengde bladsla
- Muismeloen, aardbeien, basilicum, balsamico dressing en Pecorino (of oude kaas) schilfers
- muismeloen, courgette en een knoflook – citroendressing
Leuk feitje: De muismeloen staat in Mexico bekend om zijn bijdrage aan celvernieuwing. Ze zeggen daar dat door heel veel van deze schattige muismeloentjes te eten, je weer jong wordt! Gelukkig geeft deze plant een grote opbrengst 😉 …
Vandaag serveer ik hem als amuse (hapje vooraf aan een diner) op een tegeltje in een amuse lepel met een beetje goede olijfolie erover en een klein zoutsnippertje. Heeft eigenlijk helemaal geen recept meer nodig, maar toch zal ik het even onder elkaar zetten.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken het koken gemakkelijker: theelepel |
Recept Muismeloen amuse
Porties | Bereidingstijd |
1 amuse | 2 minuten |
|
De muismeloen smaakt naar een kant-en-klare komkommersalade in de vorm van een "olijf". Vandaag serveer ik hem als amuse (hapje vooraf aan een diner) met een beetje goede olijfolie erover en een klein zoutsnippertje. Heeft eigenlijk helemaal geen recept meer nodig, maar toch zal ik het even onder elkaar zetten.
|
- Was de muismeloen en leg hem in een klein schaaltje of op een (amuse) lepel. Giet er een theelepel olijfolie over en maak het af met een paar zoutschilfers of wat gemalen zeezout.