Morellen zoet en zuur
Morellen zoet en zuur en beslist geen zoetzuur van morellen. Het is een 2-in-1 recept, oftewel met 1 recept maak ik 2 totaal verschillende producten en al dat ik nodig heb zijn; morellen, natuurazijn en suiker.
Porties Prep Tijd
1fles 10minuten
Passieve Tijd
6maanden
Porties Prep Tijd
1fles 10minuten
Passieve Tijd
6maanden
Ingrediënten
Instructies
  1. Morellen ZOET Was de kersen en ontdoe ze van de steeltjes. Laat de pit zitten, deze geeft extra smaak af.

    Doe de kersen in een bak en giet de azijn erover. De kersen moeten helemaal onder azijn staan. ik laat de kersen minimaal 12 uur in de azijn staan. (overnacht)

    Giet de kersen af en bewaar de azijn.

    Schep de suiker door de kersen en gebruik de helft van de azijn (misschien iets meer of minder) om de suiker met de kersen te mengen. Doe de kersen met het suiker & azijn mengsel over in een brandschone fles en schut hem de eerste weken af en toe, tot dat de suiker opgelost is in de fles. Blijf er nu 3 tot 6 maanden vanaf.

    Zowel de morellen als het sap zijn heel erg lekker door de yoghurt, over ijs bij cakes en taarten. Het sap kun je ook nog gebruiken als aanmaaklimonade of maak er een smoothie mee; 4 bollen yoghurtijs, 2 eetlepels ontpitte kersen, een scheutje van het sap.
  2. Morellen ZUUR Je hebt nog een beetje van de morellen azijn over. Doe deze over in een brandschone pot en voeg een gelijke hoeveelheid olie toe. (de azijn heeft wat van z’n zuurgraat aan de kersen verloren) Kneus de peperbesjes en roer ze met een garde door de dressing. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Als je de dressing te zuur vind, kun je natuurlijk extra olie toevoegen.