Morellen zoet en zuur en beslist geen zoetzuur van morellen. Het is een 2-in-1 recept, oftewel met 1 recept maak ik 2 totaal verschillende producten en al dat ik nodig heb zijn; morellen, natuurazijn en suiker.
Morellen zijn net als Amarenen van zichzelf zure kersen. Als je ze goed rijp eet, zijn de meeste morellen wel lekker, maar toch komt de volle kersen smaak pas echt los als er suiker bij te pas komt. Ze vragen er dus om op de een of andere manier toch ingemaakt te worden. Ik doe dat met suiker, zodat ik deze lekkere morellen van de winter kan eten met ijs of in cake of taart. Dit is gelijk het 1e product; ingemaakte morellen.
Voordat ze in suiker worden bewaard, krijgen ze een badje in natuurazijn. De azijn krijgt hierdoor een frisse kersen smaak. Het “bijproduct” is morellen azijn en daar maak ik dan weer morellen dressing van, het 2e product uit dit recept. Als je de dressing schud met de olie (ik gebruik een neutrale olie) wordt hij heel mooi roze. Ik breng hem verder op smaak met rode peper besjes (deze vis ik uit de 4 seizoenenpeper) en zout.
Voor de zoete morellen moet je geduld hebben. Het is niet moeilijk om te maken, maar je zet hem 3 tot 6 maanden in de kast. De dressing kun je natuurlijk direct bij van alles en nog wat serveren. De dressing is vooral lekker bij zoete groenten:
- rode kool salade
- bieten salade
- peentjes salade
Nog even terug naar de morellen zelf. Omdat deze kers wel echt vol van smaak is, maar alleen niet heel zoet, is dit juist de kers die gebruikt wordt in kriek bier. De morel geeft namelijk meer “kers” af aan het bier dan “fructose” en dat is precies wat de brouwer wil. Morellen zitten verder vol vezels, vitamine A, kalium en anti-oxidanten en zouden goed zijn voor de spijsvertering en tegen maag- en darmklachten.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Grote mengkom, brandschone fles en/of pot. |
Recept Morellen zoet en zuur
Morellen zoet en zuur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Morellen zoet en zuur en beslist geen zoetzuur van morellen. Het is een 2-in-1 recept, oftewel met 1 recept maak ik 2 totaal verschillende producten en al dat ik nodig heb zijn; morellen, natuurazijn en suiker.
Porties |
Bereidingstijd |
1 fles |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
1 fles |
10 minuten |
| |
| |
Morellen zoet en zuur
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Morellen zoet en zuur en beslist geen zoetzuur van morellen. Het is een 2-in-1 recept, oftewel met 1 recept maak ik 2 totaal verschillende producten en al dat ik nodig heb zijn; morellen, natuurazijn en suiker.
Porties |
Bereidingstijd |
1 fles |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
1 fles |
10 minuten |
| |
|
Ingrediënten
400 milliliter
Azijn (of tot de kersen onder staan)
Instructies
Morellen ZOET Was de kersen en ontdoe ze van de steeltjes. Laat de pit zitten, deze geeft extra smaak af.
Doe de kersen in een bak en giet de azijn erover. De kersen moeten helemaal onder azijn staan. ik laat de kersen minimaal 12 uur in de azijn staan. (overnacht)
Giet de kersen af en bewaar de azijn.
Schep de suiker door de kersen en gebruik de helft van de azijn (misschien iets meer of minder) om de suiker met de kersen te mengen. Doe de kersen met het suiker & azijn mengsel over in een brandschone fles en schut hem de eerste weken af en toe, tot dat de suiker opgelost is in de fles. Blijf er nu 3 tot 6 maanden vanaf.
Zowel de morellen als het sap zijn heel erg lekker door de yoghurt, over ijs bij cakes en taarten. Het sap kun je ook nog gebruiken als aanmaaklimonade of maak er een smoothie mee; 4 bollen yoghurtijs, 2 eetlepels ontpitte kersen, een scheutje van het sap.
Morellen ZUUR Je hebt nog een beetje van de morellen azijn over. Doe deze over in een brandschone pot en voeg een gelijke hoeveelheid olie toe. (de azijn heeft wat van z'n zuurgraat aan de kersen verloren) Kneus de peperbesjes en roer ze met een garde door de dressing. Voeg naar smaak nog wat zout toe. Als je de dressing te zuur vind, kun je natuurlijk extra olie toevoegen.