Mizuna, ook wel Japanse mosterd genoemd, is een soort bladmosterd. Bijzonder in deze mizuna schotel met mei raapjes, appel en de broccoliaanzet. (ik gebruik voor dit recept de stelen, maar níet de roosjes)
Mizuna heeft een iets peperige smaak, met een klein bittertje en iets zoet. Veel scherpte gaat verloren bij het verwarmen, maar het blijft een smaakvolle bladgroente. In de afbeelding rechts zie je hoe je alle zomergroenten in dit gerecht samenkomen tot een koninklijke maaltijd.
Je hebt rode mizuna en groene mizuna. Je kunt mizuna ook rauw eten. De rode mizuna smaakt naar bladmosterd en de groene mizuna heeft meer de pit van rucola, maar dan wat milder. In mijn recept van bladmosterd met tonijn, doe ik een suggestie voor salade niçoise met bladmosterd. In principe zou dit ook met rode en groene mizuna kunnen in plaats van de voorgestelde bladmosterd met gemengde sla.
Nog een klein woordje voor de andere groenten:
- Mei raapjes. knolletjes zijn sappig en mals. Ze hebben een klein bittertje. (daarom doe ik een gelijk gewicht aan appel in dit gerecht) Deze kleine witte knolletjes echte smoor of stoof groenten. Je kunt ze bijvoorbeeld ook smoren met boter, tomaat (in gelijke hoeveelheid, om dezelfde reden als de appel) dragon en peterselie.
- Broccoli. In dit recept gebruik ik de aanzet tot aan het roosje. Ik schil de stelen met een dunschiller. De steel van de broccoli is heerlijk zoet en sappig. Als ze al wat langer ligt wordt de steel taai, maar mijn broccoli komt vers van het land en is nog knapperig. Broccoli is een superfood, oftewel ernstig gezond. Lekker én gezond dus… Daar vul ik graag mijn buikje mee 😉
- Venkel. Venkel, mizuna en mei knollen zijn een mooie match. De smaken vullen elkaar goed aan. Ik maak een aparte salade van de venkel en gebruik mijn eigen recept voor deze venkelsalade. Ik laat echter de sjalot en augurk weg, ze zouden het gerecht anders overheersen.
Wij eten vanavond mizuna schotel geserveerd met een frisse venkelsalade en lekker stukje diamanthaas. Verder maak ik dankbaar gebruik van mijn roze ui bloemen uit het landgoedpakket. Ze geven een subtiele ui smaak mee aan deze lichte zomerschotel.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mes, dunschiller, pan, mengkom en snijplank. |
Recept Mizuna schotel
Mizuna schotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Mizuna, ook wel Japanse mosterd genoemd, is een soort bladmosterd. Bijzonder in deze mizuna schotel met mei raapjes, appel en de broccoliaanzet. (ik gebruik voor dit recept de stelen, maar níet de roosjes)
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
| |
| |
Mizuna schotel
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Mizuna, ook wel Japanse mosterd genoemd, is een soort bladmosterd. Bijzonder in deze mizuna schotel met mei raapjes, appel en de broccoliaanzet. (ik gebruik voor dit recept de stelen, maar níet de roosjes)
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
Porties |
Bereidingstijd |
2 personen |
10 minuten |
| |
|
Ingrediënten
100 milliliter
Water of bouillon
Instructies
Schil de mei raapjes en de broccoli stelen. Snijd ze in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Bewaar de roosjes in een bakje of zakje in de koelkast tot gebruik.
Zet een pan op met de olie en boter. Doe de raapjes en broccoli in de pan en bak het geheel, al roerend, een minuut of 3. Voeg de tijm toe en blus af met het water.
Schil ondertussen de appel en snijd deze ook in blokjes van ca. 1 bij 1 cm. Voeg de appel toe aan de raapjes en broccoli.
Was de mizuna en snijd hem in reepjes. Doe het in de pan bij de rest en zet het vuur lager. Bak tot het vocht verdampt is nog ongeveer een minuut of 5.
Pluk de ui bloemen en verdeel ze over de mizuna schotel.
Peper en zout naar smaak toevoegen.