Millefeuille van aardappel, is in mijn Franse week eens wat anders dan de aardappel gratin. Hij is op smaak gebracht met Provençaalse kruiden; tijm, rozemarijn, lavendel, peper en zout. Geen knoflook, die zou dit elegante gerechtje overheersen.
Millefeuille betekent letterlijk “duizendblad”. Over het algemeen is het een term, die gebruikt wordt bij gebak en gaat het om deeglaagjes. Bijvoorbeeld de tompouce is zo’n typisch gebakje met de millefeuille, waartussen de banketbakkersroom gespoten wordt. Ik heb natuurlijk geen duizend laagjes aardappel gebruikt maar met de dunschiller, ik heb zo’n breedkop exemplaar, mijn Frieslanders behandeld. 2 kleine of 1 grote aardappel per persoon gebruikt en er plakjes van gesneden. Je kunt ook een kaasschaaf gebruiken of je mandoline heel fijntjes afstellen.De kruiden mengen met de aardappel en bovenop kruimel ik nog wat geitenkaas. Hij is echt fan-tas-tisch!
Omdat ik niet wil dat de bovenkant verbrand en de onderkant nog niet gaar is, moet ik de bovenkant het eerste half uur afdekken. Dit doe ik gemakshalve met een bakplaat. Deze bakplaat laat ik natuurlijk niet onbenut en daarom schaaf ik gelijk wat extra aardappel voor zelf gemaakte Aardappelchips!
Ik serveer de millefeuille van aardappel bij mijn eigen moestuin broccoli. welke per ongeluk is gaan bloeien. Ik heb alle 6 dus maar gelijk helemaal geoogst en gedeeld met de buren. (Ik kan wel koken, maar die groene vingers…) De Broccoli is veel zoeter dan ik van de winkel gewend ben, wellicht heeft dit met de bloei te maken, maar de steel is taai geworden. De volgende keer dat hij per ongeluk doorschiet schil ik de stelen even voordat ik ze kook. Verder is hij prachtig groen en oker geel van kleur geworden. Dat komt vast door de gele bloemen van de broccoli.
Verder eten wij er een lekkere rib eye bij van boerderij Nieuw Bureveld. De koeien hebben veel ruimte en worden met liefde verzorgt en dat proef je terug in het vlees.
Ik weet nu al dat het een feestje wordt op mijn bord. Met recht een zondagse maaltijd.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: dunschiller, 4 ovenschaaltjes |
Recept Millefeuille van aardappel
|
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Porties | Bereidingstijd |
4 personen | 10 minuten |
Kook Tijd |
50 minuten |
|
|
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de aardappel. De schil kun je laten zitten. Schaaf de aardappel met de dunschiller in plakjes en vang alle plakjes op in 1 kom. Doe de olijfolie door de aardappelschijfjes en meng het met je handen door, tot alles bedekt is met een dun laagje olie. Rasp de citroen schil boven de aardappel en meng het er doorheen. Meng de kruiden door elkaar, met wat peper en zout naar eigen smaak.
- Vul 4 bakjes met de laagjes aardappel en verdeel het kruidenmengsel er tussen en er overheen. Kruimel als laatste de geitenkaas over de millefeuilles van aardappel en schuif ze in de oven.
- Volg het recept van Aardappelchips en schuif deze bakplaat boven de 4 ovenschaaltjes. Zet het samen 30 minuten in de oven, dan zijn de chips klaar. Vervolgens laat je de Millefeuilles nog 15 à 20 minuten onafgedekt in de oven staan. De chips zijn natuurlijk een lekker voorafje nu!