Mayonaise
Een van de meest gebruikte basis sauzen en iedereen heeft zijn eigen favoriete recept. Die van mij is hoog in de zuurgraad en de mosterd is aanwezig in smaak, maar hij is ook vol en romig.
Porties Prep Tijd
4deciliter 3minuten
Kook Tijd
10minuten
Porties Prep Tijd
4deciliter 3minuten
Kook Tijd
10minuten
Ingrediënten
Instructies
  1. Splits het ei. Voor dit recept heb je het eigeel nodig. Eiwit kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en een week in de vriezer voor een ander recept.
  2. De eierdooier en mosterd hebben dezelfde temperatuur (ofwel koud uit de koelkast of beide op kamertemperatuur). Meng beide ingrediënten goed met elkaar.
  3. 2 eetlepels olie toevoegen en met een garde kloppen tot het mengsel “pakt”. Beetje bij beetje meer olie toevoegen en kloppen tot het mengsel steeds weer “pakt” in een mayonaise substantie en je vindt dat je voldoende mayonaise hebt.
  4. TIP: als je teveel olie tegelijk toevoegt kan de mayonaise schiften. Je hoeft dan niet opnieuw te beginnen, maar voeg alvast een eetlepel azijn (of water) toe en klop even intensief met een garde tot het mengsel weer “pakt”.
  5. Alle overige ingrediënten zijn smaakmakers. Met de peper, zout, restant azijn en worcestersaus maak je de mayonaise dus af.