Mandarijnen cupcakes

mandarijnen cupcakesIk heb een heerlijk volkoren speltmeel bij de molen gekocht en met de kerst voor de deur, krijg ik altijd zin om te bakken. Mandarijnen zijn volop verkrijgbaar op dit moment en we hebben een kistje clementines gekocht. Vandaag maak ik mandarijnen cupcakes.

Wij zijn maar met z’n tweeën, 1 kistje is dan best veel, maar ik kook er graag mee en hierbij wordt alles gebruikt. Het sap en het vruchtvlees, kan iedereen zich waarschijnlijk wel een voorstelling bij maken. De schillen droog ik (minus het wit, dit schrap ik er met een aardappelschilmesje vanaf) op de verwarming. Ik leg ze bovenop mijn verwarming en laat ze een week met rust. In de (droog)oven gaat het natuurlijk veel sneller, maar de verwarming staat toch al aan ;-). De gedroogde mandarijnenschillen maal ik vervolgens tot poeder. Dit poeder is een waar keukengoud!

  • Door grof zeezout voor een mandarijnenzout, dat heerlijk smaakt over een vis en vlees.
  • Het poeder op zich is leuk als garnering bij een dessert, of
  • Gestrooid over een pavlova voordat hij in de oven gaat, of
  • Lekker door een saladedressing en zo kan ik nog wel even doorgaan…

De mandarijnen voor deze cupcakes, worden gekookt en gaan er in z’n geheel in. Zo hoeft er nauwelijks olie bij, maar ik wil ook weer niet claimen dat het een gezonde cupcake is. De schil geeft een bittere smaak af en je hebt echt heel wat suiker nodig om dit te compenseren. De smaak van de mandarijnen cupcakes is uiteindelijk warm, kruidig, fris, zoet en vol; een bijzonder cakeje!

Ik vind het lekker om er een volle yoghurt met kardemom, honing en kaneel bij te serveren. Iedereen doopt er maar naar hartelust de mandarijnen cupcakes in.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar om dit recept te maken is het volgende kookgerei erg handig: blender, mengkom

Recept Mandarijnen cupcakes

Mandarijnen cupcakes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Mandarijnen zijn volop verkrijgbaar op dit moment en we hebben een kistje clementines gekocht. Vandaag maak ik mandarijnen cupcakes.
Porties Prep Tijd
6 cupcakes 2 uur
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
6 cupcakes 2 uur
Kook Tijd
20 minuten
Mandarijnen cupcakes
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Mandarijnen zijn volop verkrijgbaar op dit moment en we hebben een kistje clementines gekocht. Vandaag maak ik mandarijnen cupcakes.
Porties Prep Tijd
6 cupcakes 2 uur
Kook Tijd
20 minuten
Porties Prep Tijd
6 cupcakes 2 uur
Kook Tijd
20 minuten
Ingrediënten
4 Mandarijnen (ca. 200 gram, gekookt gewicht)
2 Eieren
200 gram Volkoren speltbloem (of gewoon volkorenbloem)
100 gram Suiker
0,25 theelepel Zout
1 theelepel Kardemom (of kaneel)
1,5 theelepel Bakpoeder
1 eetlepel Olie
5 eetlepels Yoghurt - voor de yoghurtsaus
0,5 theelepel Kardemom - voor de yoghurtsaus
0,25 theelepel Kaneel - voor de yoghurtsaus
1 theelepel Honing - voor de yoghurtsaus
Porties: cupcakes
Instructies
  1. Was de mandarijnen.

    Boen de schil goed schoon. Om ze langer houdbaar te maken, wordt er soms een waslaagje op de schil gespoten. Dit is niet altijd schadelijk (bijv. bij biologische teelt), maar ik verwacht ook niet dat het gezond is, omdat men er toch vanuit gaat dat de schil weggegooid wordt...

    Doe de mandarijnen in een pan met water en kook ze 1,5 uur op zacht vuur. Giet de mandarijnen af en laat ze afkoelen.

    Deze stap kun je van te voren doen.
  2. Doe de mandarijnen met de eieren en de olie in een blender, mix het tot 1 gladde massa.

    Doe ondertussen alle droge ingrediënten in een mengkom.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden en zet het bakblik met cupcakevormpjes klaar. Vet het bakblik ligt in als je geen papieren cups gebruikt.

    Meng de mandarijnen en eieren door de meel, suiker, zout, 1 theelepel kardemom en bakpoeder tot alles 1 geheel is.

    Schep de mix in de vormpjes en vul ze tot ca. 1,5 cm onder de rand.
  4. Bak de cupcakes 20 minuten op 180 graden tot ze beginnen te bruinen. Maak ondertussen van de yoghurt, kaneel honing en 0,5 theelepel kardemom de yoghurtsaus.
  5. De cupcakes, kun je makkelijk 1 week bewaren in de koelkast. Ze zijn de 2e en 3e dag misschien nog wel lekkerder dan direct na het bakken.