Magnolia siroop

Het is Lente, de Magnolia staat in bloei! Maak deze heerlijke bloemige magnolia siroop. Lekker door een Prosecco, maar ook een bijzondere limonade.

proef je regio

Kookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Lees even het recept door voordat je begint om te bepalen wat je nodig hebt en improviseren kan natuurlijk altijd!

Als er toch één is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia siroop van! Ik zou zeggen 'Steel' Magnolia's dus 😉 ...

Ik heb geëxperimenteerd met honingsiroop en suikersiroop en moet concluderen dat suikersiroop echt het lekkerste is. De honing overheerst de magnolia te veel. Verder kun je besluiten er een paar eetlepels citroensap aan toe te voegen. Dat maakt het net even wat frisser. Ik besluit zelf dit niet te doen.

Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.

Tip van de tuinder

Zelf heb ik ervoor gekozen het bloemblad kort mee te koken, zodat ze meer smaak afgeven. Zo is mijn recept dan ook beschreven. Dit maakt mijn siroop iets troebel, maar dat vind ik niet erg. Er zijn echter meer opties. Deze hebben vooral effect op de "looks" van de magnolia siroop.

  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens koud water erop en 24 uur laten trekken. Zeef het bloemenwater door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook hem dan met de suiker tot een siroop. Het bloemenwater blijft helder en neemt iets van de kleur van de magnolia over.
  • De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens kokend water erop en 24 uur laten trekken. Zeef de bloementhee door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook het dan met de suiker tot een siroop. De bloementhee blijft helder en wordt na het toevoegen van de suiker amber rood.

Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.

Magnolia siroop
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Het is Lente, de Magnolia staat in bloei! Maak deze heerlijke bloemige magnolia siroop. Lekker door een Prosecco, maar ook een bijzondere limonade.
Porties Bereidingstijd
1 liter 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
1 liter 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Magnolia siroop
Stemmen: 2
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Het is Lente, de Magnolia staat in bloei! Maak deze heerlijke bloemige magnolia siroop. Lekker door een Prosecco, maar ook een bijzondere limonade.
Porties Bereidingstijd
1 liter 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Porties Bereidingstijd
1 liter 20 minuten
Kook Tijd
10 minuten
Ingrediënten
800 mililiter Water
450 gram Suiker
Instructies
  1. Haal de bloembladeren van de kroon.
  2. Zet het water op en breng het met de suiker aan de kook. Als het water kookt, voeg je de bloembladeren toe. Zodra het water opnieuw kookt, laat je de magnolia 3 minuten meekoken.
  3. Zeef de siroop in een brandschone glazen fles met schroefdop. Laat de siroop in de fles afkoelen en zet hem in de koelkast tot je hem wil gebruiken.