Als er toch één is die de lente aankondigt dan is het wel de magnolia. Deze prachtige bomen zorgen voor een behoorlijk zootje als ze weer zijn uitgebloeid. Oplossing: Pluk de bloemen voor ze vallen en maak er magnolia siroop van! Ik zou zeggen 'Steel' Magnolia's dus 😉 ...
Ik heb geëxperimenteerd met honingsiroop en suikersiroop en moet concluderen dat suikersiroop echt het lekkerste is. De honing overheerst de magnolia te veel. Verder kun je besluiten er een paar eetlepels citroensap aan toe te voegen. Dat maakt het net even wat frisser. Ik besluit zelf dit niet te doen.
Magnolia staat erom bekend sterk te geuren en wordt vaak gebruikt in parfums, maar weinig mensen weten dat je magnolia kunt eten. De smaak van het rauwe bloemblad is heerlijk! Hij heeft citrustonen, een bittertje (wat hem ook licht pittig maakt) gembertonen en heeft ook iets weg van oranjebloesem.
Tip van de tuinder
Zelf heb ik ervoor gekozen het bloemblad kort mee te koken, zodat ze meer smaak afgeven. Zo is mijn recept dan ook beschreven. Dit maakt mijn siroop iets troebel, maar dat vind ik niet erg. Er zijn echter meer opties. Deze hebben vooral effect op de "looks" van de magnolia siroop.
- De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens koud water erop en 24 uur laten trekken. Zeef het bloemenwater door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook hem dan met de suiker tot een siroop. Het bloemenwater blijft helder en neemt iets van de kleur van de magnolia over.
- De bloemen in een emmer of klein teiltje doen. Vervolgens kokend water erop en 24 uur laten trekken. Zeef de bloementhee door een fijne zeef (of kaasdoek) en kook het dan met de suiker tot een siroop. De bloementhee blijft helder en wordt na het toevoegen van de suiker amber rood.
Magnolia is, behalve lekker, ook nog eens goed voor de gezondheid! In de magnolia bloem zit magnoliol en honokiol. Deze stofjes kalmeren je bij angst en stress. Het verlaagt namelijk je cortisolniveau (stresshormonen). Aldus, de oude Chinese wijsheden. Daarnaast stimuleren deze stoffen je immuunsysteem, een goede werking van de hersenen en staat de magnolia bekend als een goede antioxidant.