Ouderwetse macaroni

Een ouderwetse macaroni, maar dan met veel verse ingrediënten en zonder de pakjes, zakjes, kleur, geur en smaakstoffen. Daarbij een speklapje van een scharrelvarkentje en gehakt van “vrije” koeien.

De macaroni van mijn schoonmoeder was lange tijd het favoriete gerecht van mijn man. Wat ik ook probeerde, mijn variant werd consequent afgekeurd met een: “Nee, niet zo lekker als vroeger…”

Nu dacht ik toch best lekker te kunnen koken, maar ik gaf het op. Ik moest mijn schoonmoeder bevragen op haar keukengeheimen. Ze maakte de saus van een zakje macaronisaus poeder, knoflook, ui, een blikje tomatenpuree, een blikje tomaten, zakje soepgroente, gehakt, een speklapje en gebakken ei. Dat klinkt voor velen vast vertrouwd, maar daar had ik allemaal niet aan gedacht. Ik groeide op in een knoflook-, ui- en paprikapoederloos huishouden. Mijn moeder maakte macaroni van verse ontvelde tomaten, een bouillonblokje, in blokjes gesneden gekookte ham, (of een blikje smac… bestaat dit nog?!) roerei en gesmolten kaas. Ook ouderwets lekker, maar heeeeel anders dus.

Probleem met de ouderwetse macaroni van mijn schoonmoeder was dat ik de hele avond vervolgens enorme dorst had. Ik vond de smaakcombinatie lekker, maar besloot er een “verse” versie van te maken met wat minder zout, kleur, geur en smaakstoffen. Dit is dan ook een macaroni van het beste wat de regio te bieden heeft, waarbij ik de oude smaken in ere houd. De keuring van manlief: “Lekker, graag zo houden!”

 

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Vijzel, snijplank, office mesje, kom of schaal, maatlepels, een hapjespan (met deksel) en een pan om de speklapjes in te bakken.

Recept

Ouderwetse macaroni
Stemmen: 17
Score: 2.88
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een ouderwetse macaroni, maar dan met veel verse ingrediënten en zonder de pakjes, zakjes, kleur, geur en smaakstoffen. Met een speklapje van een scharrelvarken en gehakt van "vrije" koeien.
Porties
4 Personen
Porties
4 Personen
Ouderwetse macaroni
Stemmen: 17
Score: 2.88
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een ouderwetse macaroni, maar dan met veel verse ingrediënten en zonder de pakjes, zakjes, kleur, geur en smaakstoffen. Met een speklapje van een scharrelvarken en gehakt van "vrije" koeien.
Porties
4 Personen
Porties
4 Personen
Ingrediënten
250 gram Rundergehakt
2 blad Laurier
1 theelepel Venkelzaad
2 theelepel Zeezout
1 teen Knoflook
30 milliliter Balsamico
1 blikje Tomatenpuree
1 blik Tomaten biologisch gepelde tomaten
1 Paprika rood
1 Paprika geel
1 Paprika groen
2 Uien
3 stuk Bospeen of 1 grote wortel
1 Prei
1 eetlepel Koolzaadolie
300 gram Macaroni
Porties: Personen
Instructies
 1. Alle groente in kleine stukjes/blokjes snijden.

  Klein beetje olie in de pan. Eerst tomaten puree toevoegen (om te ontzuren) als dit aan de bodem begint te plakken de paprika, prei, (uitgeperste) knoflook, ui, courgette en peen erbij, goed door roeren en afblussen met de tomaten uit blik.

  Vuur laag zetten.

  De balsamico azijn, oregano, laurier toevoegen. Saus af en toe door roeren en rustig in laten koken.
 2. Doe de Zee zout met de venkel in een vijzel en maak het fijn. Voeg 1 tl van het venkelzout toe aan de saus
 3. 2 speklapjes in reepjes snijden, vervolgens bruin bakken in een klein beetje olie. Strooi de rest van het venkelzout over de speklapjes en voeg naar smaak peper toe. Als de spek uitgebakken is deze laten uitlekken op keuken papier.

  In het spekvet het gehakt rul bakken en op smaak brengen met een beetje peper en zout.

  Als het gehakt rul en knapperig gebakken is, het gehakt en de spek toevoegen aan de saus.
 4. Macaroni koken volgens aanwijzingen op de verpakking. Voeg de macaroni (gaar) toe aan de saus.
 5. TIP: De macaroni is goed in te vriezen, maar blijft ook zeker 3 dagen goed in de koelkast.

  Piccalilly

  De macaroni is heerlijk met een schepje Piccalilly of 1 à 2 augurkjes en een gebakken eitje bovenop.