Het is zondagmiddag. We hebben na een flinke boswandeling op de zoveelste regenachtige lentedag zin in een warme maaltijdsoep. Erwtensoep schiet door m’n hoofd…
Ik zie in mijn voorraadkast kikkererwten staan en droom, met de pot in mijn hand, weg naar Spanje. Daar hadden we vaak een maaltijdsoep van tomaten, paprika, ui en kikkererwten. Met dat beeld in mijn hoofd, krijg ik het gelijk een paar graden warmer. Ik besluit deze soep te maken, maar dan op mijn manier.
Voor de basis gebruik ik tomatensoep. Deze maak ik vaak in wat grotere porties en bewaar ik dan in koelkast of vriezer. Ik gebruik hem als basis voor bijvoorbeeld saus en in dit geval soep. Hier hebben we verder een brannenkoek bij, die ik net als de tomatensoep in veelvoud maak en invries.
|
Recept

Porties | Bereidingstijd |
2 personen | 5 minuten |
Kook Tijd |
10 minuten |
|
|
![]() |
Een volle maaltijdsoep, met intense smaken van van verse tomaten, ui, paprika, warmte van een bijzondere kruidenmix en kikkererwten. Mijn versie van de maaltijdsoepen die we aten in Spanje. Deze maaltijdsoep brengt mij direct in vakantiestemming.
|
- Snijd de ui, de paprika en zongedroogde tomaten in ca. evengrote stukjes. Dit mag best wat grof zijn als je dat lekker vind.
- Doe 1 eetlepel olijfolie in de pan met de Oosterse kruidenmix en bak dit even 1 minuut. Doe nu alle groente in de pan en bak nog 2 minuten al roerend.
- Blus af met de tomatensoep en breng het aan de kook. Doe nu de kikkererwten erbij en laat alles 10 minuten pruttelen.