Lunchsalade

lunchsaladeEen goed gevulde lunchsalade met courgette, gemengde sla, verse tomaatjes, paprika, allerlei zoet-zuur en zelf gemaakte croutons.

Dit is heel simpel! Het meeste staat al kant en klaar in je koelkast. Er zijn een aantal elementen die je nog even maakt:

 • Gemarineerde courgetteslierten. Ik heb een heerlijke courgette, vers van Landgoed Vollenhoven in de Bilt. Ze zaten in mijn groentepakket. Ik heb in mijn eigen moestuintje ook een courgetteplant staan. Het is heel gunstig weer voor courgette, ze groeien als kool! De kleintjes zijn lekker om rauw te eten en gaan gemarineerd door deze salade. Als ze groter worden gaan ze bij mij door de mie, risotto of maak je er een lekkere ratatouille van. Wat ook heel goed kan met courgette is marineren en vervolgens BBQen. Mijn zwager kwam van ’t weekend met het idee om ze te marineren in een mosterd met knoflook dressing en ze dan te grillen op de BBQ. Lijkt mij perfect!
 • Croutons. Heb je oud brood liggen? Maak er croutons van!!! Lekker over pasta’s en lekker over salade’s. Overigens veel makkelijker om te maken dan het lijkt. Ik bak ze in olie en voeg vervolgens een theelepeltje roomboter toe. Dit is puur voor de smaak 😉
 • Saladedressing. Ik maak een simpele saladedressing. Hierin marineer ik eerst de courgettesliertjes. De rest druppel ik over de salade als alle ingrediënten zijn gemengd.

Om van deze lunchsalade een maaltijd salade te maken zou ik er een lekkere hamburger bij eten of wat kippenpootjes. De kleine eter heeft misschien al genoeg aan een gekookt eitje erbij.

Als je de salade meeneemt naar je werk, dan is het verstandig om de croutons in een apart bakje of zakje mee te nemen en pas met het eten over de lunchsalade te doen. Ze worden anders zompig omdat ze het vocht uit de salade opnemen.

Proef je regio

MaaikeKookgerei

Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: mengkom, mes, dunschiller, snijplank en garde.

Recept Lunchsalade

Lunchsalade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een goed gevulde lunchsalade met courgette, gemengde sla, verse tomaatjes, paprika, allerlei zoet-zuur en zelf gemaakte croutons.
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Lunchsalade
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept!
Recept Afdrukken
Voeg toe aan Winkellijst
Dit recept zit in jouw Winkellijst
Een goed gevulde lunchsalade met courgette, gemengde sla, verse tomaatjes, paprika, allerlei zoet-zuur en zelf gemaakte croutons.
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Porties Prep Tijd
2 personen 20 minuten
Ingrediënten
10 blad Gemengde sla
1 Paprika (rood)
2 eetlepel Rode wijnazijn
6 eetlepel Olijfolie
2 sneetjes Volkorenbrood
2 eetlepel Koolzaadolie
1 theelepel Boter
Peper en zout naar smaak
Porties: personen
Instructies
 1. Maak in een kommetje een dressing van de olijfolie, rode wijn azijn, Italiaanse kruidenmix en peper en zout. Roer met een garde door tot het een geheel is. Schaaf de courgette in slierten en doe ze bij de dressing. Laat dit even staan en ga ondertussen verder met de rest van de salade.
 2. Was de sla, droog hem en snijd de blaadjes in gewenste grootte. leg ze als eerste in een grote schaal.

  Snijd de tomaatjes in vieren en doe ze bij de sla.

  Snijd de paprika in kleine reepjes en doe ze bij de sla.

  Schaaf met de dunschiller plakjes van de augurken en doe ze bij de salade.

  Snijd de sjalot in hele dunne plakjes en meng ze door de rest van de salade. Doe het zoet-zuur van rabarber erbij en schep alles 1 of 2 maal goed om.
 3. Leg de 2 boterhammen op elkaar en snijd het brood in kleine blokjes. Doe de koolzaadolie en boter in een pan en laat het op midden tot laag vuur warm worden. Bak het brood knapperig en breng het op smaak met peper en zout.
 4. Schep de salade op een bord, leg de gemarineerde courgette erop en verdeel de rest van de dressing over de salade. Schep de croutons erover en eet smakelijk!