Linzen paté
Deze linzen paté is een uitstekende vleesvervanger. Een gerecht op zich, voor de lunch of zelfs een borrelhapje! Hij laat zich bovendien goed invriezen. Je kunt er dus meer van maken dan je nodig hebt.
Porties Prep Tijd
14personen 30minuten
Kook Tijd
60minuten
Porties Prep Tijd
14personen 30minuten
Kook Tijd
60minuten
Ingrediënten
Instructies
 1. Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een cake- of broodvorm of een ovenschaal van ca. 1½ l inhoud met een vel bakpapier.
 2. Spoel de linzen af in een zeef en laat ze uitlekken. Doe ze samen met de bouillon en het laurierblad in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de linzen afgedekt zachtjes koken tot ze zacht zijn en de bouillon is opgenomen. Schep de linzen tegen het einde van de kooktijd (ca. 20 a 30 minuten) een- of tweemaal om, zodat ze niet aanbranden. Verwijder het laurierblad.
 3. Wel de pistachenoten 15 minuten in een beetje kokend water, laat ze afkoelen en dep ze droog.

  Sipper de ui en snijd alle groenten en de champignons in ca. even kleine stukjes als de ui.
 4. Schenk de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui 5 min. op matig vuur. Voeg de prei, paprika, champignons in kleine stukjes toe aan de pan en bak de groenten in ca 10 min. droog. Meng er het citroensap erdoor.
 5. Linzenpate3Schep de gare linzen in een kom en laat ze enkele minuten afkoelen. Meng er eerst de broodkruimels en pistachenoten door.

  Schep vervolgens de groente en de geraspte kaas erdoor. Tot slot roer je het ei door het mengsel.

  LET OP: Als het mengsel nog te warm is stolt het ei! Dit willen we niet!!

  Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep dit mengsel in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad af en dek af met een licht ingevet velletje aluminiumfolie.
 6. Bak de notenpaté 30 min. Verwijder het folie en bak de paté nog 30 min, of tot een in het midden ingestoken saté prikker er schoon uitkomt.
 7. Neem de paté uit de oven en laat hem 10 min. afkoelen in de vorm. Stort hem en snijd hem zoals gewenst.