Deze linzen paté was een succesvol kerst experiment voor mijn vegetarische gasten. Het is een machtige paté, maar is veelzijdig in zijn toepassingen:
- Je kunt de linzen paté als vleesvervanger inzetten als het ook echt als een stukje “vlees” in een gerecht beschouwd wordt. Bietjes smaken er goed bij net als andere groenten met aardse smaken zoals peen en pastinaak, maar ook met knolselderij, een frisse salade en/of (gebakken) aardappeltjes.
- Je kunt van de linzen paté ook blokjes van snijden en het met een beetje mosterd en prikkertjes als borrelhapje serveren.
- Je kunt de linzen paté ook aanvriezen en het vervolgens flinterdun snijden om het als carpaccio te serveren met een mooie tomatensalade en truffeldressing van: 2 eetlepel mayonaise, 1/2 theelepel truffelzout en 0,5 eetlepel truffelolie en 0,5 eetlepel water.
Dit zijn maar enkele voorbeelden. Ik heb een cakevorm van 24 cm (halfvol) en 6 muffins gemaakt. Ik vond de maat van de paté op deze manier beter. De muffins waren lekker als lunchgerechtje op zich, maar kan ook weer een gehaktbal vervangen.
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Snijplan en mes. |
Recept
Deze linzen paté is een uitstekende vleesvervanger. Een gerecht op zich, voor de lunch of zelfs een borrelhapje! Hij laat zich bovendien goed invriezen. Je kunt er dus meer van maken dan je nodig hebt.
Porties | Bereidingstijd |
14 personen | 30 minuten |
Kook Tijd |
60 minuten |
|
|
Deze linzen paté is een uitstekende vleesvervanger. Een gerecht op zich, voor de lunch of zelfs een borrelhapje! Hij laat zich bovendien goed invriezen. Je kunt er dus meer van maken dan je nodig hebt.
|
Ingrediënten
150 gram
Linzen
450 milliliter
Groente- of kruidenbouillon
2 blad
Laurier
100 gram
Pistache nootjes gepeld gewogen
1,5 eetlepel
Koolzaadolie
1
Uien
1
Prei
1
Paprika rood
200 gram
Champignons
1 eetlepel
Citroensap
150 gram
Volkorenbrood (tot kruimels geblend)
50 gram
Oude kaas
1
Eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed een cake- of broodvorm of een ovenschaal van ca. 1½ l inhoud met een vel bakpapier.
- Spoel de linzen af in een zeef en laat ze uitlekken. Doe ze samen met de bouillon en het laurierblad in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de linzen afgedekt zachtjes koken tot ze zacht zijn en de bouillon is opgenomen. Schep de linzen tegen het einde van de kooktijd (ca. 20 a 30 minuten) een- of tweemaal om, zodat ze niet aanbranden. Verwijder het laurierblad.
- Wel de pistachenoten 15 minuten in een beetje kokend water, laat ze afkoelen en dep ze droog.
Sipper de ui en snijd alle groenten en de champignons in ca. even kleine stukjes als de ui. - Schenk de olijfolie in de pan en fruit hierin de ui 5 min. op matig vuur. Voeg de prei, paprika, champignons in kleine stukjes toe aan de pan en bak de groenten in ca 10 min. droog. Meng er het citroensap erdoor.
- Schep de gare linzen in een kom en laat ze enkele minuten afkoelen. Meng er eerst de broodkruimels en pistachenoten door.
Schep vervolgens de groente en de geraspte kaas erdoor. Tot slot roer je het ei door het mengsel.
LET OP: Als het mengsel nog te warm is stolt het ei! Dit willen we niet!!
Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep dit mengsel in het cakeblik. Strijk de bovenkant glad af en dek af met een licht ingevet velletje aluminiumfolie. - Bak de notenpaté 30 min. Verwijder het folie en bak de paté nog 30 min, of tot een in het midden ingestoken saté prikker er schoon uitkomt.
- Neem de paté uit de oven en laat hem 10 min. afkoelen in de vorm. Stort hem en snijd hem zoals gewenst.