De lavendel staat volop in bloei, de gevoelstemperatuur is zeker 40 graden celsius en ik waan me in Zuid-Frankrijk! Een fris en verkoelend drankje zou goed passen bij mijn stemming. Ik maak Lavendel limonade. De limonade is het lekkerste in een groot glas met veel ijs en een schijfje citroen.
Lavendel is ook erg lekker om mee te koken. Als je hem gebruikt samen met tijm, rozemarijn, knoflook en een sjalotje, heb je wat mij betreft de perfecte kruidenmix over een aardappelgratin. Lavendel smaakt sowieso altijd goed met worteltjes, citroenen en tomaten. Heerlijk dus om in salades te gebruiken. Omdat lavendel snel overheerst, gebruik je het met mate. Voor salades kun je het het beste in de dressing gebruiken. Je kunt ook een lavendel azijn maken om te gebruiken in je dressing.
- Doe 1 takje lavendel in een schone fles en kook 500 ml witte of rode wijnazijn. Giet de azijn in de fles met het lavendeltakje en laat het 14 dagen met rust. Na openen in de koelkast bewaren. Je kunt ervoor kiezen het takje daarna te verwijderen, maar ik laat het zitten.
Terug naar de lavendel limonade. Hij is gezoet met voorjaarshoning van de bijenBEhouderij de gagel. Dit is echte Utrechtse stadshoning.
Monique Quaedackers, imker en eigenaar van BijenBEhouderij de Gagel in Utrecht, verkoopt deze honing op streekmarktjes en houd ons daarvan op de hoogte via haar website. Door de zachte winter komen planten vroeg en vaker in bloei. De bijen hebben dus hard gewerkt en BijenBEhouderij de Gagel heeft heerlijke voorjaarshoning geoogst.
Ik voeg ook 1 braam en/of 3 bosbessen toe. Deze zeef je er weer uit voordat de lavendel limonade op fles gaat, dit is enkel voor de kleur. Met bramen wordt hij roze-rood en met bosbessen waterig blauw-paars. Doe je dit niet, is er niets aan de hand, maar dan heb je gewoon een witte lavendel limonade. Dat kan ook heel elegant zijn.

Kookgerei
Het werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: pan en zeefje |
Recept
Lavendel limonade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
De lavendel staat volop in bloei, de gevoelstemperatuur is zeker 40 graden celsius en ik waan me in Zuid-Frankrijk! Een fris en verkoelend drankje zou goed passen bij mijn stemming. Ik maak Lavendel limonade. De limonade is het lekkerste in een groot glas met veel ijs en een schijfje citroen.
Kook Tijd |
Passieve Tijd |
5 minuten |
1 uur |
|
Kook Tijd |
Passieve Tijd |
5 minuten |
1 uur |
|
| |
Lavendel limonade
Stemmen: 1
Score: 5
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
De lavendel staat volop in bloei, de gevoelstemperatuur is zeker 40 graden celsius en ik waan me in Zuid-Frankrijk! Een fris en verkoelend drankje zou goed passen bij mijn stemming. Ik maak Lavendel limonade. De limonade is het lekkerste in een groot glas met veel ijs en een schijfje citroen.
Kook Tijd |
Passieve Tijd |
5 minuten |
1 uur |
|
Kook Tijd |
Passieve Tijd |
5 minuten |
1 uur |
|
|
Ingrediënten
1
Braam en/of 3 blauwe (bos)bessen
Instructies
Zet een pan op met 1,5 liter water en breng het aan de kook.
Pluk de lavendelbloemen van de twijgjes.
Als het water kookt doe je alle ingrediënten in de pan. Zet het vuur uit en laat nu het water afkoelen in de pan. Dit duurt (afhankelijk van het weer) ongeveer 1 uur.
Zeef de lavendel limonade en giet hem in een schone fles. Ik gebruik een schoongemaakte glazen appelsap fles van 1 liter.
De overige lavendel limonade verdeel ik over 2 grote glazen met veel ijsklontjes. Daar gaan we gelijk van genieten!