Je kunt van ontzettend veel kruiden ijsthee maken en dan heb je een kruiden ijsthee. Deze kruiden thee is gemaakt van Dennen, Citroenmelisse en rozemarijn. Een combinatie die ik nog niet eerder tegen ben gekomen. Omdat het zo warm is vandaag wordt het een ijsthee, maar je kunt hem gerust warm drinken.
In mijn landgoedpakket zit citroenmelisse met het voorstel hier thee van te maken. Dat ging ik doen, nadat ik de hond nog even door het bos liet rennen. Het zou een kruiden ijsthee worden van 2 takjes citroenmelisse, een theelepel citroensap en een theelepel honing.
Tijdens de boswandeling kwam ik op andere gedachten. In het bos hing een overweldigend parfum van dennennaalden. Ik heb op National geographic channel wel eens gezien dat “een surviver” daar thee van maakte en het lekker vond. Dat ging ik uitproberen! Ik had niet zo goed opgelet dat ik me ook wist te herinneren welk deel van de den hij gebruikt had, maar ben ik wel veel in zweden geweest en had me daar laten vertellen dat Elanden in het voorjaar vaak de topjes van jonge dennenboompjes eten, omdat die het lekkerste zouden zijn. Ik vertrouw op de natuur en heb 10 toptakjes geplukt van jonge dennenboompjes. Terug thuis nog wel even op internet gezocht of ik wel echt “veilig” zat met dit experiment, maar dat zit goed. Met de geuren die loskwamen van Dennen en Citroenmelisse, bedacht ik me dat Rozemarijn ook lekker zou smaken. Ik had nog een takje gedroogd liggen en nu was de kruiden ijsthee bedacht. Dit ging het worden!
Positieve bijwerkingen
Het volgende heb ik over mijn kruiden ijsthee op internet gevonden en dat maakt het natuurlijk nòg leuker 😉 Of dit allemaal waar is of niet weet ik niet, maar ik vind het dan ook belangrijker dat de thee lekker is:
- Dennen: Gebruik geen lariks of taxus deze zijn giftig, gelukkig ook makkelijk te onderscheiden van alle dennen en sparren die niet giftig zijn. Versterkt het immuunsysteem, anti-septisch, balsemhoudend, opwekkend, urine drijvend en boordevol vitaminen C en A.
- Citroen melisse: werd “Levenselixer” genoemd door de Zwitserse arts Paracelsus. Hij geloofde dat het kruid een mens weer volledig tot leven kon wekken en deze mening werd gesteund door de London Dispensary uit 1696: ”Citroenmelisse zal, indien elke ochtend toegediend, iemand jonger maken, het denkvermogen versterken en een smachtende aard wat opvrolijken.” Daarnaast wordt het door de krampstillende, spijsvertering bevorderende en wind drijvende eigenschappen gebruikt bij maag/darmkrampen, kolieken, misselijkheid, winderigheid en menstruatiekrampen.
- Rozemarijn: verbetert je spijsvertering, verlicht hoofdpijn en migraine en lost slijmophoping op als je verkouden bent of grieperig. Verder ondersteunt het de lever, je krijgt er een stralende huid van en je het simuleert de hersenen.
Mijn conclusie: Dit lijkt een prima anti – kater drankje of een lekkere opkikker!
KookgereiHet werkt heel prettig om naast je ingrediënten, ook je kookgerei klaar te zetten. Improviseren kan altijd, maar de volgende materialen maken de bereiding van dit recept gemakkelijker: Pan, trechter en koffiefilter |
Recept
Kruiden ijsthee
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Je kunt van ontzettend veel kruiden ijsthee maken en dan heb je een kruiden ijsthee. Deze kruiden thee is gemaakt van Dennen, Citroenmelisse en rozemarijn. Een combinatie die ik nog niet eerder tegen ben gekomen. Omdat het zo warm is vandaag wordt het een ijsthee, maar je kunt hem gerust warm drinken.
| |
Kruiden ijsthee
Stemmen: 0
Score: 0
Jij:
Stem op dit recept! |
Recept Afdrukken |
Voeg toe aan Winkellijst Dit recept zit in jouw Winkellijst |
Je kunt van ontzettend veel kruiden ijsthee maken en dan heb je een kruiden ijsthee. Deze kruiden thee is gemaakt van Dennen, Citroenmelisse en rozemarijn. Een combinatie die ik nog niet eerder tegen ben gekomen. Omdat het zo warm is vandaag wordt het een ijsthee, maar je kunt hem gerust warm drinken. |
Instructies
Zet een pan op met ruim 1 liter water en breng het aan de kook. Was ondertussen de kruiden.
Als het water kookt haal je de pan van het vuur en doe je alle kruiden erin. Doe de deksel op de pan en laat het water met de kruiden in de pan afkoelen tot lauwwarm. Dit duurt (afhankelijk van het weer) een half uur tot een uur.
Zet een trechter op een maatbeker, weckpot of lege glazen fles (waar je de thee in gaat bewaren). Vouw een koffiefilter in de trechter en giet de afgekoelde thee door het koffie filter in de fles. Zet de fles in de koelkast en morgen heb je een heerlijke ijs thee!
Ik vond het zelf niet nodig om er nog suiker, honing of citroensap aan toe te voegen, maar je kunt dit natuurlijk op je eigen smaak afstemmen.